Document onthult plannen om Firefox te vervangen door nieuwe Fenix-browser

Document onthult plannen om Firefox te vervangen door nieuwe Fenix-browser

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Mozilla Firefox voor Android

Firefox heeft het moeilijk om marktaandeel te winnen op Android-telefoons, want op het grootste platform voor mobiele apparaten domineert concurrent Google Chrome met een enorme marge. Mozilla Firefox werkt op minder dan 1 procent van de mobiele telefoons. Europa heeft recent wel maatregelen genomen waardoor de concurrentie op de mobiele browsermarkt zou moeten toenemen, maar toch lijkt ontwikkelaar Mozilla alvast naar nieuwe opties te kijken.

Uit een document van Mozilla blijkt nu dat de ontwikkeling van Firefox (in het document 'Fennec' genaamd) zal worden afgebouwd en op termijn zou de browser worden vervangen door een nieuwe browser die momenteel achter de schermen wordt ontwikkeld. Die browser krijgt de naam Fenix, maar het is nog niet bekend wanneer hij precies gelanceerd wordt.

FireFox Focus screenshot

Firefox Focus is een andere Mozilla-browser met een focus op privacybescherming

Afbouwen Firefox

Wel onthult het document dat er enkel nog de Firefox versies 67 en 68 gepland staan en dat de browser vervolgens verder ondersteund zal worden met beveiligingspatches en oplossingen voor fouten, maar verder krijgt hij geen nieuwe features. Mozilla komt met die oplossing zodat het meer ontwikkelaars aan Fenix kan laten werken. De lancering van Firefox 67 staat gepland op 14 mei en Firefox 68 volgt op 9 juli. Verder is ook in het document te zien dat de browser officieel 'end of life' zal zijn ergens in 2020, dus vermoedelijk zal dan de nieuwe Mozilla-browser al gelanceerd zijn.

Screenshot waarin het einde van Firefox wordt geïmpliceerdIn 2020 zal Firefox end of life zijn (EOL)

Fenix werkt met een compleet nieuwe onderliggende architectuur genaamd 'Gecko' en we kijken ernaar uit om de browser in de Play Store te zien verschijnen. Je vindt nu alvast de instabiele 'nightly' builds van de nieuwe browser hier. Selecteer de juiste versie voor de architectuur van jouw smartphone-chipset. Als je die informatie niet weet, gebruik dan even een apps als DevCheck om het in een oogopslag te zien.

Ben jij een trouwe Firefox-gebruiker of gebruik je een ander alternatief voor Chrome zoals bijvoorbeeld de Mint Browser? Kijk je uit naar Fenix en wil je er graag meer over weten? Zeg het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

DevCheck Hardware and System Info

DevCheck Hardware and System Info

DevCheck System Info is een applicatie, zoals er veel meer van te vinden zijn in de Play Store. Je kan hiermee allerlei hardware en sensoren op je smartphone of tabl ..
Firefox Browser: snel en privé

Firefox Browser: snel en privé

Mozilla Firefox is één van de bekendste browsers en is erg populaire wereldwijd. De mobiele versie van de browser is beschikbaar voor Android en is een prima alter ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk