Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • OnePlus 6T

 • Huawei Mate 20 Pro

 • Google Pixel 3 XL

 • Samsung Galaxy Note 9

 • Nokia 7 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Grijs gebied

'Facebook heeft jarenlang telefoongesprekken bijgehouden'

· 26 maart 2018

Een gebruiker van Facebook downloadde zijn bestanden van Facebook en kwam daar iets tegen wat hij niet verwacht had. Het bleek dat tussen de bestanden complete lijsten zaten met wie hij gebeld had gedurende een periode van twee jaar.

Data verzamelen

Facebook heeft een voorziening waarmee je al je data die op je Facebook-profiel staat kunt downloaden. Zo ben je niet alles kwijt wanneer je bijvoorbeeld je profiel gaat verwijderen. Door het schandaal rond Facebook en Cambridge Analytics en de oproep van Brain Acton zijn er een flink aantal mensen die hun Facebook-account gewist hebben. Een gebruiker in Nieuw-Zeeland deed dat ook maar downloadde eerst zijn Facebook-archief.

Toen hij de gegevens van Facebook ging bekijken trof hij daar een lijst aan die hij daar niet had verwacht. Op deze lijst stonden alle telefoongesprekken met een aantal personen gedurende een periode rond 2016, met naam en duur van het gesprek.

Facebook gesprekken

Ook andere gebruikers treffen dezelfde lijst aan na het downloaden van alle gegevens van Facebook. Let wel, het verzamelen van deze gegevens kan alleen gebeuren wanneer je daar als gebruiker toestemming voor geeft. In eerdere versies (Android Jellybean) stond in de Facebook-app de functie voor het verzamelen van data standaard aan. Je moest deze dus handmatig uitzetten om het verzamelen van deze data te stoppen. Later zijn er updates geweest aan de API (stuk software waarmee apps gegevens uitwisselen) van Facebook waar, volgens de regels van Android, expliciet bij het installeren van de app om toestemming gevraagd moest worden. Ars Technica suggereert dat er een mogelijkheid is dat Facebook de oudere API is blijven gebruiken om de expliciete vraag om toestemming te kunnen omzeilen. Facebook heeft het in zijn eerst reactie ook over het verzamelen van gegevens voor Messenger maar veel van de gebruikers die dit ontdekt hebben hadden in die periode die applicatie niet op de smartphone staan.

Facebook verzamelde deze gegevens om het algoritme van het sociale netwerk te voeden en je mensen aan te bevelen als vrienden. Wanneer je bovenstaande functie aan hebt staan en een paar keer met dezelfde mensen hebt gebeld kunnen deze als suggestie opduiken op Facebook.

Reactie Facebook

Gezien de situatie rondom Facebook kon een reactie van het sociale netwerk niet uitblijven. De reactie van Facebook luidt als volgt.

"Call and text history logging is part of an opt-in feature for people using Messenger or Facebook Lite on Android. This helps you find and stay connected with the people you care about, and provide you with a better experience across Facebook. People have to expressly agree to use this feature. If, at any time, they no longer wish to use this feature they can turn it off in settings, or here for Facebook Lite users, and all previously shared call and text history shared via that app is deleted. While we receive certain permissions from Android, uploading this information has always been opt-in only."

Facebook zegt in de bovenstaande reactie dat het verzamelen van de bovengenoemde informatie onderdeel is van de 'opt-in' van Messenger en Facebook Lite op Android. Gebruikers hebben dus expliciet 'ja' gezegd op de vraag of Facebook deze gegevens mag verzamelen. In de quote geeft Facebook ook aan waar je het verzamelen van de informatie kan beëindigen. Voor Messenger doe je dat hier en voor Facebook Lite doe je dat hier. Je kunt ook de contactpersonen die je ooit met Facebook en Messenger gesynchroniseerd hebt verwijderen. Dat doe je hier en hier.

De Facebook-app vraagt om toegang tot je contactpersonen en gesprekken. Heb je hier ooit toestemming voor gegeven? Dan is het verstandig om deze nog eens te controleren.

Conclusie

Wanneer het bovenstaande allemaal klopt heeft Facebook geen regels overtreden. Door het schandaal rondom de Amerikaanse verkiezingen en het verzamelen en gebruiken van gegevens door Cambridge Analytics vertrouwen mensen Facebook niet meer. Verzamel je de gegevens om mijn ervaring op Facebook te verbeteren? Prima, maar hoe kan men Facebook nog vertrouwen dat ze deze gegevens niet misbruiken voor andere zaken? Facebook staat voor de moeilijke taak om het beschadigde vertrouwen van de gebruiker terug te winnen, en dat zal niet makkelijk worden.

Bron: ARS Technica

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (13)
Bezig met laden van reacties...