'In 2018 keerden Nederlanders Facebook massaal de rug toe'

'In 2018 keerden Nederlanders Facebook massaal de rug toe'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Facebook in 2018

2018 was op zijn minst gezegd een turbulent jaar voor het grootste sociale netwerk van de wereld. Facebook raakte verwikkeld in een reusachtig privacyschandaal met data-analysebedrijf Cambridge Analytica. CEO Mark Zuckerberg moest hiervoor onder meer verantwoording afleggen aan de Amerikaanse Senaat, en daarna stapelden zich nog meer schandalen op.

Het is geen geheim dat Facebook het vooral bij jongeren steeds minder goed doet en dat zei eerder overschakelen naar apps als Instagram en Snapchat. Nu blijkt voor het eerst dat het sociale netwerk vorig jaar ook in Nederland klappen heeft gekregen, want 240.000 Nederlandse gebruikers hebben het afgelopen jaar hun account opgezegd. Dat blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek 2019 van onderzoeksbureau Newcom.

Like Likes Facebook

Deze mag omgedraaid staan als je terugblikt op het afgelopen jaar

Wantrouwen

Naast die 240.000 mensen is er nog meer slecht nieuws voor het sociale netwerk, want nog eens 400.000 gebruikers geeft aan het platform niet langer te gebruiken. Een andere 720.000 gebruikt Facebook nog wel, maar niet langer dagelijks.

De belangrijkste reden hiervoor, dat bleek uit het onderzoek, is dat gebruikers niet langer vertrouwen hebben in Facebook. Die reden werd aangehaald bij 40 procent van de Nederlandse gebruikers die vorig jaar hun account hebben verwijderd, maar ook bij 23 procent van de gebruikers die aangaf Facebook niet langer te gebruiken. Andere redenen waarom gebruikers Facebook ook de rug toekeren zijn het verspreiden van nepnieuws en het nieuwe privacybeleid van het platform.

Facebook Portal

Facebook stelde vorig jaar ook zijn eigen slimme speakers voor

Instagram en YouTube groeien

De onderzoekers stelden ook vast dat andere sociale media wel nog steeds groeien. WhatsApp - nochtans meer dan ooit een onderdeel van moederbedrijf Facebook - is in Nederland de grootste met nog eens een groei van 280.000 nieuwe gebruikers. De grootste stijger onder de sociale netwerken was Instagram dat 830.000 gebruikers won in 2018 en YouTube dat 720.000 nieuwe gebruikers mocht verwelkomen.

Heb jij vertrouwen in Facebook, of denk jij er ook over om je account te verwijderen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Ook de Instagram-oprichters namen vorig jaar hun ontslag bij Facebook

Snapchat

Snapchat

Met de chatdienst Snapchat stuur je foto's of video's met teksten naar vrienden of bekenden. Deze blijven dan maximaal 10 seconden op het scherm waarna ze verdwijnen ..
YouTube

YouTube

YouTube is het videoplatform van Google en het is het populairste platform voor video's wereldwijd. Dagelijks gebruiken meer dan 122 miljoen mensen YouTube, dat blij ..
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..
Instagram

Instagram

Instagram is een gratis, leuke en eenvoudige manier om prachtige foto's op je Androidtoestel te maken en te delen. Kies uit een van de verschillende, prachtige ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk