Facebook: Messenger werkt mogelijk nog jaren zonder versleuteling

Facebook: Messenger werkt mogelijk nog jaren zonder versleuteling

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Facebook Messenger

Sinds de markt van post (brieven, etc.) krimpt, groeit de markt voor chatapplicaties razendsnel. Voor de gebruikers is het steeds moeilijker om bij te houden welke berichtenapps ze nodig hebben om in contact te blijven met alle vrienden en familie. Sommige gebruiken misschien Telegram, terwijl het grootste deel van de groep nog gebruikmaakt van WhatsApp. Welke van de twee je ook gebruikt: ze hebben allebei een voordeel ten opzichte van post: niemand kan immers zien wat je verstuurt via de chatdiensten – dat geldt in ieder geval voor de chatapps met end-to-end encryptie. Messenger, een chatdienst binnen Facebook, biedt de encryptie niet en dat blijft voorlopig nog wel eventjes zo.

Facebook Messenger 4

Messenger is een van de weinige chatapps zonder e2e-versleuteling

Jon Millican heeft de laatstgenoemde conclusie getrokken tijdens de Real World Crypto Conference. Millican is Facebook-programmeur en gaf een toespraak tijdens de conferentie in New York, aldus Wired. Tijdens de presentatie gaf de programmeur aan dat de toezegging van Mark Zuckerburg over het toevoegen van end-to-end-versleuteling, jaren voor afgeronding van het project is gedaan. In de ontwikkeling van e2e-versleuteling voor Messenger, bestaan volgens Millican meer vragen dan antwoorden. Het inbouwen van versleuteling in een bestaand product, zou erg lastig zijn. Dat het zo moeilijk blijkt is een vreemde conclusie: er is immers al een vorm van encryptie aanwezig.

Secret Chats

Gebruikers van Messenger kunnen namelijk al een vorm van end-to-end-versleuteling toepassen in hun chats. Daarvoor moeten ze de zogenaamde Secret Chats-functie inschakelen: het gaat dus om een opt-in functionaliteit. Volgens een cryptograaf van de Hopkins Universiteit, die voorheen al eens heeft bijgedragen aan de Secret Chats-functionaliteit, zou het geen jaren moeten duren als het bedrijf van Mark Zuckerburg meer middelen op het project zou zetten. Wanneer e2e-versleuteling naar Facebook Messenger toe zal komen, is nog onbekend. Jon Millican gaf in het interview met de journalist van Wired aan dat hij niet verder in kan gaan op wanneer het project wel zal worden afgerond.

Conceptafbeeldingen van Facebook en WhatsApp

WhatsApp biedt al jaren end-to-end encryptie, vergelijkbaar met Secret Conversations

Hoe lang Facebook er uiteindelijk nog over zal doen om de ‘benodigde beveiliging’ aan te brengen in Messenger, is nog onbekend. Als je graag gebruikmaakt van Messenger, maar ook waarde hecht aan de beveiliging van je berichten: neem dan eens een kijkje bij de Secret Conversations. Daarvoor zal je momenteel nog je Android-telefoon nodig hebben: de beveiligde gesprekken zijn nog niet vanuit de browser te bekijken. Let er in ieder geval op dat je berichten via Messenger dus niet beveiligd zijn en in het geval van een datalek op straat kunnen belanden. Wat vind je van de aanpak van Facebook voor het beveiligen van je persoonlijke data? Laat het ons weten in een reactie onder het artikel.

Messenger: gratis sms'en en videobellen

Messenger: gratis sms'en en videobellen

Facebook Messenger is de, zoals de naam al doet vermoeden, een messengerapplicatie van Facebook die het mogelijk maakt berichten naar andere gebruikers te versturen. ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk