Facebook Messenger
Tot voorkort kon je alle applicaties op je telefoon betreden als je eenmaal binnen was door een code of patroon in te vullen. Op Android en iOS is het immers verplicht om naast een biometrische inlog-methode, ook een pincode (Android/iOS) of patroon (Android) in te stellen. Eenmaal binnen en de buit ligt klaar. Daarnaast kan het fijn zijn dat niet iedereen bij alle apps kan, mocht je de telefoon eens uit willen lenen. WhatsApp en Telegram bieden daar – tezamen met sommige mail-applicaties – al een oplossing voor. Facebook zal in de nabije toekomst zijn eigen vergrendelingsmethode bieden in de Messenger-app.
Facebook Messenger krijgt mogelijk een functie om gezichtsherkenning te gebruiken
Jane Manchun Wong, een softwareontwikkelaar bekend van diverse uitgelekte functionaliteiten in de Facebook- en Twitter-apps, wist de vergrendelingsmethode te achterhalen in de Android-variant van de Facebook Messenger-app. In de code van de app wordt gesproken over ‘Face ID’, een gezichtsherkenning-functie van de nieuwste iPhones. Met Face ID, zou je de Messenger-app kunnen ontgrendelen. Ondanks dat de naamgeving afkomstig is van iOS, is de kans groot dat Facebook de functionaliteit op beide platformen uit zal rollen. Daarbij maakt het vermoedelijk gebruik van de implementatie van Googles gezichtsherkenning-API.
Geen dataverzameling
Wong wist de functionaliteit deels werkend te krijgen en toont de huidige werking van de functie in een screenshot, bijgevoegd bij haar tweet. Facebook schrijft in de begeleidende tekst dat Face ID-data niet wordt verzonden naar (of wordt opgeslagen door) de socialmediagigant. Zoals eerder aangegeven: voor de functie moet Facebook zich schikken naar de manier waarop Android de biometrische verzoeken verwerkt. Het geeft daarbij geen data af; de app krijgt enkel te horen of de verificatie geslaagd is. Het is nog onbekend of Messenger de optie krijgt om vingerafdrukken te gebruiken ter verificatie.
Zo zou de functie eruit komen te zien in Messenger, beeld: Jane Manchun Wong
Wat betreft de beveiliging: in principe past Facebook het principe van WhatsApp toe op Messenger. Bij het instellen van de beveiliging, kunnen gebruikers aangeven hoe snel de app de beveiliging in moet schakelen. Er kan gekozen worden voor ‘Bij het verlaten van Messenger’, gevolgd door: 1, 15 of 60 minuten na het sluiten van de applicatie. Met de minuten, kan je er zo voor zorgen dat je niet elke keer de app afzonderlijk hoeft te ontgrendelen. Vind jij het belangrijk om apps afzonderlijk te beveiligen? Welke apps mis jij zulke beveiliging (nog) in? Laat het ons weten in de reacties onder het artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Hahhahahahaahahha, Facebook en privacy????? ?????
Het bijschrift “voor altijd veilig” kan beter verbannen worden voor “nooit genoeg”. Want het lijkt erop dat Facebook nog meer wilt weten van de mensen dan dat ze nu al doen.