Facebook gebruikt je 2FA-nummer niet meer om vrienden aan te raden

Facebook gebruikt je 2FA-nummer niet meer om vrienden aan te raden

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Tweetrapsauthenticatie

In het geval dat gebruikers het gevoel hebben dat ze hun accounts beter moeten beveiligen, onder andere door de datalekken die steeds vaker in het nieuws komen, dan is 2FA – oftewel tweetrapsauthenticatie – de perfecte oplossing. Facebook biedt meerdere mogelijkheden bij het instellen van de tweede beveiligingslaag. Enerzijds kan er een telefoonnummer ingesteld worden, waarop gebruikers een sms ontvangen om de inlogpoging te verifiëren. Anderzijds zou een 2FA-app, zoals Authy en Google Authenticator, de juiste oplossing kunnen zijn als je geen zin hebt om een telefoonnummer op te geven.

FTC boete voor Facebook

Facebook kreeg eerder dit jaar een boete van 5 miljard dollar toegeworpen

Het niet zo vreemd dat sommige consumenten hun telefoonnummer liever niet achterlaten. Zo bleek dat het Amerikaanse bedrijf de nummers gebruikte om vrienden aan te raden. Dat gebeurde overigens zonder dat de gebruikers op de hoogte waren van het gebruik van hun telefoonnummer voor zulke diensten. Toen de Amerikaanse FTC eind juli een boete uitdeelde aan Facebook, kwam het gebruik van 2FA-telefoonnummers ook aan bod. Naast de boete werd het verplicht om de privacystandaarden voor gebruikers te verbeteren – het niet langer gebruiken van de 2FA-nummers buiten het authebticatieproces is de eerste stap in een lang proces.

Geleidelijke uitrol

Facebook meldt dat de functionaliteit begin 2020 ‘wereldwijd beschikbaar’ komt. Vanaf deze week rolt de functionaliteit uit in Ecuador, Ethiopia, Pakistan, Libya, and Cambodia. Waarom er precies een vertraging zit op de wereldwijde uitrol, is vooralsnog onbekend. Zodra de functie ook in Europa uitrolt, zullen gebruikers zelf nog actief aan de slag moeten gaan. Het is namelijk geen automatisch proces: eerst moet het bestaande 2FA-nummer verwijderd worden, waarna deze weer toegevoegd kan worden. Liever geen telefoonnummer achterlaten? Dan zou je direct kunnen kiezen voor de authenticatie-app; die functionaliteit is natuurlijk per direct beschikbaar.

Twitter IPO

Twitter maakte zich 'per ongeluk' schuldig aan een vergelijkbaar vergrijp

Facebook is niet de eerste – en vermoedelijk ook niet de laatste – partij die zich schuldig maakt aan het gebruiken van telefoonnummers voor diensten, waar gebruikers geen weet van hebben. Eerder maakte Twitter nog bekend dat het telefoonnummers en e-mailadressen van gebruikers voor korte tijd heeft gebruikt voor ‘gerichte advertenties’. Voor adverteerders was het mogelijk om informatie aan te leveren, waarna Twitter zocht op matches – ook via de telefoonnummers die gebruikers voor tweetrapsauthenticatie hadden ingevuld. In het geval van Twitter zou het gaan om een foutje, terwijl Facebook afwist van de manier waarop de telefoonnummers werden ‘misbruikt’.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk