F-Droid is de beste applicatiewinkel met gratis open-source apps

F-Droid is de beste applicatiewinkel met gratis open-source apps

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Open-source-apps leveren een extra inspanning om het vertrouwen van de gebruiker te winnen als het om beveiliging en privacy gaat. Ze publiceren namelijk hun broncode online. F-Droid is de appwinkel die je al dit soort apps laat ontdekken.

F-Droid

Als je op zoek bent naar het grootste aanbod van Android-apps moet je uiteraard bij de Google Play Store zijn, maar F-Droid is al jarenlang de bekendste appwinkel waar je gratis open-source-apps vindt. Dat wordt ook wel eens FOSS genoemd, ofwel 'Free and Open Source Software'. F-Droid helpt je om de apps makkelijk te vinden, te installeren en je blijft ook op de hoogte van updates die je automatisch kan installeren.

Als je F-Droid opent zie je de laatste nieuwe apps en je kan ook rechtstreeks zoeken of apps per categorie sorteren. Dat werkt gelijkaardig als bij de Play Store, maar de categorieën zelf verschillen wel Als je op een app tikt krijg je zoals je gewend bent screenshots te zien en een omschrijving. Verder kan je ook alle release notes opvragen en je vindt een linkje naar de broncode op het ontwikkelaarsplatform GitHub. Er is ook soms de mogelijkheid om rechtstreeks de ontwikkelaars te steunen met een donatie via de applicatiewinkel.

F-Droid is de beste applicatiewinkel met gratis open-source apps

Anti-Features

Interessant is ook dat F-Droid zijn gebruikers ook goed informeert wanneer een app alsnog afwijkt van de normen van F-Droid. Bij Telegram lees je bijvoorbeeld dat de broncode niet volledig openbaar is gemaakt en dat de app verbindt met een server waarvan de code ook niet open-source beschikbaar is. F-Droid noemt het 'Anti-Features' en die worden telkens vetgedrukt in de omschrijving weergegeven.

F-Droid heeft verder nog een handige deelfunctie die je makkelijk apk-bestanden laat delen met mensen bij je in de buurt. Toevallig lanceerde Google recent een gelijkaardige functie, maar dan voor de Google Play Store. Verder heeft F-Droid nog een forum waarmee je in contact komt meen community van gebruikers van FOSS, maar dat forum kan je niet via de app raadplegen. Tot slot in het nog interessant om een duikje te nemen in de instellingen van de app. Je vindt daar meerdere thema's die je kan gebruiken en je kan ook andere bronnen toevoegen die je van open-source-apps voorzien.

Gerelateerde artikelen

Houd er wel rekening mee dat F-Droid geen garanties geeft over de veiligheid van apps, zoals Google dat wel doet met zijn Play Protect-scanner. F-Droid neemt wel stappen om zijn appaanbod veilig te maken, maar belangrijk is dat je enkel apps installeert van bronnen die je vertrouwt. Wat denk jij van FOSS en gebruikte jij al F-Droid? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

F-Droid

F-Droid

Als je op zoek bent naar het grootste aanbod van Android-apps moet je uiteraard bij de Google Play Store zijn, maar F-Droid is al jarenlang de bekendste appwinkel wa ..

Themaweek privacy op Androidworld

Dit artikel is onderdeel van de themaweek over privacy op Androidworld. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel (check ook onze Android-app). Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk