Exodus Privacy: ontdek in een oogwenk welke apps jou volgen

Exodus Privacy: ontdek in een oogwenk welke apps jou volgen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Exodus Privacy is een app waarmee je te weten komt welke toestemmingen en trackers alle apps op je telefoon gebruiken om meer informatie te verkrijgen.

*Update 09/07 om 15:00 uur: Android Planet laat ons in een reactie weten dat de Get_TAKS-permissie niet bewust is ingebouwd in de app en dat ze sinds 2015 ook niet meer in gebruik is.

Exodus Privacy

Aan de hand van speciale toestemmingen en trackers die je gegevens verzamelen, kunnen apps meer over je te weten komen. Die informatie kunnen ze dan inzetten om gepersonaliseerde advertenties aan te bieden. Exodus Privacy is een non-profit organisatie die de werking van populaire Android-apps analyseert en vervolgens meedeelt hoeveel en welke trackers worden ingezet. Je ontdekt daarnaast ook meer over de toestemmingen die al je apps hebben.

Als je de gratis app opent, begint hij met alle apps op je telefoon te onderzoeken. Je krijgt dan in alfabetische volgorde te zien hoeveel toestemmingen elke app heeft. Als je dan op een app tikt, krijg je te zien om welke toestemmingen het precies gaat. Als het gaat om krachtige toestemmingen dan plaatst Exodus telkens een uitroepteken om dat te markeren, en bij verschillende machtigingen zie je verder ook een woordje uitleg.

Houd er wel rekening mee dat er nog een verschil is tussen alle toestemmingen die in Exodus privacy zijn opgesomd en de toestemmingen die jij effectief hebt gegeven. Om een voorbeeld te geven, de NU.nl-app heeft volgens Exodus toegang tot je camera, maar dat is alleen het geval als je in de app video's wil maken en delen op het platform, en daar dus eerst toestemming voor hebt gegeven.

Screenshots van de app

Vreemde machtigingen

Toch merken we dat bepaalde apps, en dat geldt ook voor bepaalde Nederlandse apps, machtigingen hebben waarbij je je vragen kan stellen. Zo heeft de NOS-app de mogelijkheid om je telefoonstatus te bekijken (READ_PHONE_STATE). Dat wil zeggen dat de app je telefoonnummer weet, de status van telefoontjes en informatie van je huidige mobiele verbinding. Er kan een logische verklaring voor zijn, daar wees onze forummoderator Patrick Klijzing als we intern op de redactie een aantal machtigingen bespraken. De NOS zou bijvoorbeeld een video kunnen pauzeren wanneer het detecteert dat een telefoontje binnenkomt.

Een ander voorbeeld merkten we op bij de Android Planet-app die informatie over je actieve en recent gebruikte apps kan bekijken (GET_TASKS). Het gaat in dit geval om een verouderde toestemming die volgens Android Planet niet bewust in de app werd gebouwd. Het is dus niet duidelijk waarom Exodus de toestemming vermeldt.

We hebben bij de bedrijven achter deze twee voorbeelden om meer duidelijkheid gevraagd omtrent het gebruik van deze specifieke toestemmingen en we passen dit artikel aan zodra we duidelijkheid hebben gekregen. Weet ook dat er nog andere apps zijn waarbij sommige machtigingen in het oog springen.

Analyse van trackers

Van de meer populaire apps heeft Exodus daarnaast een grondige analyse gemaakt die toont van welke apps de trackers gebruikmaken. Je kan dan op de naam van een tracker tikken om in de browser de Exodus Privacy-website te openen. Je krijgt dan meer informatie over het land van origine waar de ontwikkelaar gevestigd is, welke apps gebruikmaken van de tracker, en een url naar de website van de ontwikkelaar.

Onze eigen Androidworld-app heeft slechts vijf machtigingen die nodig zijn om de app te laten functioneren. Voorbeelden van die machtigingen zijn internettoegang en de mogelijkheid om ook gegevens (artikelen) via het internet op te halen.

Merk jij vreemde machtigingen of trackers op bij je apps als je een kijkje neemt in Exodus Privacy? Zou je een app verwijderen op basis van zo'n vaststelling? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Exodus Privacy

Exodus Privacy

Aan de hand van speciale toestemmingen en trackers die je gegevens verzamelen, kunnen apps meer over je te weten komen. Die informatie kunnen ze dan inzett ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk