EU wil Europese app tegen corona en apps die met elkaar communiceren

EU wil Europese app tegen corona en apps die met elkaar communiceren

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Europese app

Dat apps de beste aanpak zijn om straks het gewone leven te hervatten in deze coronatijd is de conclusie van het Nederlands kabinet, van wetenschappers, techgiganten als Apple en Google, maar ook van de Europese leiders. Dat blijkt uit een persconferentie die werd uitgezonden met daarin Europees president Charles Michel en Europees Commissievoorzitter Ursula Von der Leyden. Europa geeft daarin toe dat er solidariteit tussen Europese lidstaten ontbrak bij het begin van de coronacrisis, maar de EU wil de landen wel richting een einde begeleiden met de nodige solidariteit en een strategie met digitale middelen.

Naast een economisch plan wil de EU een "pan-Europese app" lanceren, dat is een app die in alle lidstaten beschikbaar is. Volgens de Europese leiders moeten mensen vrijwillig met zo'n tool aan de slag kunnen gaan en moet de informatie na de crisis weer worden "gewist" en de app zelf moet ook worden "gedeactiveerd". De app moet aan contact tracing, ofwel contactonderzoek doen om zo sneller verspreiding van de ziekte onder controle te krijgen, maar we krijgen geen technische details over hoe het precies moet werken.

Corona Tracker

Apps die samenwerken

Ondertussen zijn veel landen aan de slag gegaan met het zoeken van een eigen app om COVID-19 op nationaal niveau te bestrijden, en dat geldt ook voor Nederland. De twee Europese leiders pleiten er dan ook voor dat de apps op zijn minst op elkaar afgestemd zijn en informatie met elkaar kunnen delen, maar dan wel met respect voor de voorschriften van de GDPR, dat zijn de Europese gegevensbeschermingsregels.

Het is niet duidelijk hoe Europa de verschillende apps van lidstaten met elkaar wil laten samenwerken, maar mogelijk verwijst het beleidsorgaan naar de inspanningen die Apple en Google leveren. Die twee techbedrijven werken momenteel aan de nodige tools voor appontwikkelaars die ervoor moeten zorgen dat zowel iPhones als Android-toestellen met elkaar informatie over corona kunnen delen via bluetooth. Je kan daarover meer lezen in dit artikel.

In onze AW Poll van deze week vragen we je of jij een app tegen corona zou gebruiken. Ben jij voorstander van een Europese aanpak met een gemeenschappelijke Europese app of geloof je meer in een Nederlandse aanpak op nationaal niveau. Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk