Encryptie-update voor Gmail: hoe de beveiliging wordt verhoogd

Encryptie-update voor Gmail: hoe de beveiliging wordt verhoogd

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Google gaat mails in Gmail op een nieuwe manier versleutelen bij Workspace-gebruikers. Tenminste als IT-beheerders de encryptie activeren. Dankzij de extra beveiliging wordt het veiliger communiceren met Gmail, maar het brengt ook beperkingen met zich mee.

Gmail client-side encryptie

Gmail gaat een extra beveiligingslaag beschikbaar stellen in Gmail voor zakelijke gebruikers. In zijn blogbericht legt Google uit dat mails die worden verzonden en opgeslagen gegevens van Gmail eigenlijk vandaag al worden versleuteld. Dat wil zeggen dat de inhoud van mails niet te lezen is voor derden als ze toch zouden worden onderschept. Maar de extra beveiliging die Google nu voorstelt, is een zogenaamde 'client-side'-encryptie.

Client-side encryptie is niet helemaal hetzelfde als end-to-end-encryptie en dat komt omdat de sleutels niet beheert worden door de gebruiker, maar wel door zijn werkgever. Met de beveiligingssleutels kan in principe de inhoud van mailverkeer worden achterhaald. De IT-dienst die de e-mail-accounts overziet, bepaalt nu wie toegang heeft tot de encryptiesleutels van alle werknemers.

Een van de voordelen van deze client-side encryptie is dat ook Google de inhoud van mails op zijn server niet meer zou kunnen ontcijferen, omdat de verantwoordelijkheid geheel bij de Workspace-klant ligt. Deze extra beveiligingslaag is interessant voor onder andere overheidsdiensten, defensie, ruimtevaartbedrijven en financiële instituten. Allemaal sectoren met een verhoogde waakzaamheid.

Gerelateerde artikelen

Minder slim

Dat client-side-encryptie niet voor iedere Workspace-klant wordt aangeraden, heeft met de vele beperkingen te maken. Gebruikers kunnen namelijk zelf niet met de zoekfunctie van Gmail door de inhoud van mails zoeken. Verder zijn er nog meer functies uitgeschakeld waaronder: plug-ins van Gmail, multi-send, handtekeningen, vertaling, de Vertrouwelijke modus en Smart Compose.

Je slimme mailbox wordt dus met andere woorden een stuk dommer in ruil voor een extra laag beveiliging. Standaard staat client-side encryptie daarom uit en bedrijven die de feature willen gebruiken, moeten het eerst in de instellingen activeren. De functie werkt als eerste voor de webversie van Gmail, maar daarna moet ze ook voor de app worden uitgerold.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Gmail? Download dan onze Android-app en volg ons via Google Nieuws en op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.

De populairste artikelen over Gmail

Gmail

Gmail

Gmail is de e-mailapplicatie van Google en wordt standaard op vele toestellen meegeleverd. Het is onder andere mogelijk om berichten in te delen  met labels en ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk