Eerste kamer steunt CoronaMelder-app, vanaf zaterdag actief

Eerste kamer steunt CoronaMelder-app, vanaf zaterdag actief

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

CoronaMelder

Het is een lastig parcours gebleken, de uitrol van de notificatie-app voor contactonderzoek tegen het coronavirus. Alvorens de CoronaMelder in heel Nederland zal functioneren, moet er eerst over een nieuwe wet gestemd worden, de Tijdelijke wet notificatieapplicatie Covid-19. Die kreeg al goedkeuring in de Tweede Kamer, maar vanmiddag kreeg hij ook in de Eerste Kamer groen licht door een ruime twee derde meerderheid. De app zal vanaf zaterdag 10 oktober landelijk beschikbaar zijn.

De enige partij die tegen de adoptie van CoronaMelder is, is de PVV. Volgens die partij kunnen de gegevens van burgers toch altijd op een of andere manier worden achterhaald. Dat positief resultaat was niet verrassend, want dinsdag bleek al dat de overige senatoren een positieve houding hadden ten opzichte van de app. Al moest minsister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wel opnieuw een reeks vragen over de app beantwoorden.

Vertraging

Eerder passeerde de wet ook langs de Tweede Kamer en daar maakte de Jonge bekend dat de werking van de app maandelijks wordt geëvalueerd. Als het resultaat tegenvalt kan het ministerie de app weer intrekken. Dit weekend raakte ook bekend dat meer dan 1.100 mensen zichzelf hebben laten testen op aanbevelen van de notificatie-app, maar op dit moment is de app slechts in bepaalde regio's actief, hoewel ze al in de applicatiewinkels te vinden is.

De uitrol van CoronaMelder liep al een paar keer vertraging op, want ook een uitgestelde lancering rond half september kwam er maar niet. Op basis van repporten van verschillende beveiligingsonderzoekers zijn er nog een reeks aanbevelingen gepubliceerd waar de ontwikkelaars rekening mee hebben gehouden. In bepaalde gevallen ging het ook om kwetsbaarheden. Ondertussen hebben ook verschillende buurlanden alvast een app voor contactonderzoek, met ook België dat vorige week zijn app heeft uitgebracht.

CoronaMelder

CoronaMelder

CoronaMelder is de officiële corona notificatie-app van Nederland, ontwikkeld onder het toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ap ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk