Duitsland verbiedt WhatsApp's nieuwe privacybeleid

Duitsland verbiedt WhatsApp's nieuwe privacybeleid

De Duitse privacywaakhond verbiedt Facebook voortaan om gegevens van WhatsApp-gebruikers te verwerken. Dat bevel is meteen van kracht en het komt als reactie op WhatsApp's privacybeleid. Facebook verwerpt de claim.

WhatsApp's privaybeleid

Er komt meer kritiek op het nieuwe privacybeleid van WhatsApp. Nadat eerder al gebruikers massaal met concurrenten van de berichtendienst aan de slag gingen gaat nu ook de Duitse privacyregulator zich verzetten. In een persbericht maakt die Hamburgse commissie bekend dat een nieuw bevel Facebook onmiddellijk verbiedt om nog gegevens van WhatsApp te werken.

"Na een evaluatie van de feiten kwamen we tot de conclusie dat er geen wettelijke basis is waarmee Facebook de gegevens van WhatsApp-gebruikers kan verwerken voor zijn eigen doeleinden, en ook niet wanneer daarvoor expliciet de toestemming wordt gegeven in WhatsApp", dat zegt de privacywaakhond in een mededeling.

Duitsland verbiedt WhatsApp's nieuwe privacybeleid

WhatsApp's verzoek om de nieuwe privacyregels te accepteren

'Misleidend'

Verder noemt de Duitse commissie het nieuwe privacybeleid ook "misleidend" en "vol met tegenstellingen". Het is daarom niet duidelijk wat nu juist de gevolgen zijn wanneer je de nieuwe regels accepteert. De privacywaakhond stelt daarnaast dat WhatsApp gebruikers dwingt om in te stemmen met het nieuwe beleid door anders de toegang te ontzeggen.

Het nieuwe privacybeleid ligt nog eens extra gevoelig in Duitsland met het oog op de verkiezingen. In het bericht van de Hamburgse commissie en er wordt gevreesd dat adverteerders op Facebook zullen proberen om stemmers te beïnvloeden.

Duitsland verbiedt WhatsApp's nieuwe privacybeleid

Na hevige kritiek trachtte WhatsApp om de nieuwe regels te verduidelijken

'Geen impact'

In een reactie bij TechCrunch reageerde Facebook al op het bevel van de Duitse privacywaakhond. "Onze recente update [van on het privacybeleid, nvdr.] legt de manieren uit waarop mensen bedrijven kunnen bereiken op WhatsApp en het geeft meer transparantie omtrent de manier waarop we gegevens verzamelen en gebruiken", dat zegt een woordvoerder van Facebook. "Omdat de beweringen van de Hamburgse commissie verkeerd zijn, zal het bevel geen impact hebben op de de uitrol van de update."

Recent maakte WhatsApp al bekend dat gebruikers die de nieuwe privacyregels niet accepteren nog steeds gebruik kunnen blijven maken van WhatsApp. Dat klonk eerder nog anders. Heb jij de privacyregels al geaccepteerd? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over WhatsApp? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter. Check ook onze AW Community voor een overzicht van de populairste AW-leden.

WhatsApp Messenger
WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Lees meer