Dropbox Passwords-wachtwoordmanager verschenen in de Play Store

Dropbox Passwords-wachtwoordmanager verschenen in de Play Store

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Dropbox Passwords

Dropbox staat bekend om zijn opslagdienst, maar wil klaarblijkelijk een grotere doelgroep bereiken. Via de Google Play Store is een nieuwe applicatie van de Amerikaanse opslagdienst verschenen, die door het leven gaat als Dropbox Passwords. Zoals de naam verklapt, is de app geschikt voor het opslaan van wachtwoorden. Wat opvalt is dat Dropbox in de omschrijving ‘wachtwoordmanager’ als term niet naar voren laat komen, hoewel de app in de praktijk wel vergelijkbare functies biedt als concurrenten – zoals LastPass, Bitwarden, 1Password of zelfs Remembear.

Uiterlijk Dropbox Passwords

De nieuwe Dropbox Passwords-app staat alvast in de Google Play Store

Met de applicatie kunnen gebruikers in de toekomst wachtwoorden genereren, synchroniseren naar andere apparaten en de wachtwoorden automatisch in laten vullen. In Android zal Dropbox gebruik moeten maken van de Autofill API voor het automatisch invullen van wachtwoorden, dit werkt voor zowel websites als applicaties. Vanuit de applicatie heb je een overzicht van de organisaties waar de Dropbox Passwords-dienst wachtwoorden voor opslaat, de app weergeeft namelijk icoontjes van de bedrijven – vergelijkbaar met de aanpak van de Dropbox-concurrenten.

Zero-knowledge encryption

In tegenstelling tot sommige wachtwoordmanagers, worden wachtwoorden opslagen op de servers van Dropbox, met een zogenaamde ‘zero-knowledge encryption’. Dat is een encryptievorm waarbij - in het geval dat jij het hoofdwachtwoord verliest - Dropbox niet bij je gegevens kan komen. Gezien jij over de (enige) encryptiesleutels bezit, scheelt dat in de risico’s van datalekken. Het is onbekend hoe Dropbox de beveiliging precies af zal handelen, en of er bijvoorbeeld tweetrapsauthenticatie aan de app toegevoegd zal worden, zodat je hoofdwachtwoord an sich waardeloos is.

Dropbox Passwords-app

Voor het gebruik van de app dien je een uitnodiging te ontvangen van Dropbox

Vooralsnog kunnen we nog niet met zijn allen genieten van de Dropbox Passwords-app. Voordat het mogelijk is om de app te gebruiken, dien je namelijk een uitnodiging te ontvangen. Alleen ‘sommige’ gebruikers krijgen toegang tot de bètaversie van Dropbox Passwords. Momenteel is de Passwords-app weliswaar vanuit de Play Store te downloaden, maar kan je na het inloggen met een Dropbox-account niet verder met de installatie. Het lijkt er wel op dat Dropbox van plan is om meer mensen toegang te geven tot Dropbox Passwords, dus de limitaties zouden op termijn kunnen verdwijnen.

Wachtwoordmanager

In de afbeeldingen van de Google Play Store staat telkens ‘Premium App’, onbekend is of Dropbox daarmee suggereert dat de app enkel beschikbaar zal zijn voor betalende klanten. Daarmee zou het in een lastig parket terechtkomen, met concurrentie van grootmachten zoals LastPass, die gratis zijn diensten aanbiedt – met uitzondering van sommige betaalde functionaliteiten. Om een succesvolle wachtwoordmanager aan te bieden, moet je van goeden huize komen en op functioneel niveau ook de concurrentie kunnen benaderen, met functies zoals 2FA en beveiligde notities.

Dropbox: cloudopslag voor synchronisatie en delen

Dropbox: cloudopslag voor synchronisatie en delen

Dropbox is een clouddienst voor het online opslaan van bestanden. De gebruiker kan er bestanden mee synchroniseren met verschillende computers en mobiele apparaten e ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk