Dit zijn de stemwijzers en apps voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023

Dit zijn de stemwijzers en apps voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023

Jelle Passchier

door Jelle Passchier

Laatst geüpdatet

Over twee weken mogen we met zijn allen weer naar de stembus rennen. Op woensdag 22 november vinden namelijk de Tweede Kamerverkiezingen plaatst. In dit artikel geven we je een overzicht van verschillende apps, check- kies- en stemwijzers.

Kies- en stemwijzers

Weet jij al op welke partij je gaat stemmen? Of vind je het nog altijd lastig? In dit laatste geval kunnen stemwijzers je verder op weg helpen. In deze wijzers krijg je vaak stellingen voorgeschoteld, je kunt hierbij aangeven of je het eens of oneens bent. Aan de hand van jouw antwoorden helpt een stemwijzer dan met het maken een keuze. Het laat je namelijk zien met welke partijen jij het het meeste eens bent.

Er zijn heel veel verschillende stemwijzers van verschillende organisaties. De twee bekendste zijn de Stemwijzer en het Kieskompas. Eerst genoemde is iets eenvoudiger en korter. Het Kieskompas biedt meer antwoordmogelijkheden. Bovendien krijg je bij het kompas op het eind een schaal te zien waarop je kunt zien waar je precies op de 'politieke ladder' te vinden bent.

De Stemwijzer is nu een aantal weken beschikbaar, het Kieskompas kwam vorige week uit. Hieronder vind je een overzicht van nog een aantal check- kies- en stemwijzers:

  • Technologie Kieswijzer: Hoe gaan politieke partijen om met technologie en digitalisering, wat zijn hun standpunten hierin en wat vinden ze van AI? 
  • Klimaat en Energie Kieskompas: 27 stellingen die te maken hebben met duurzaamheid, klimaat en energie. Met welke partij heb jij de meeste overeenkomsten qua standpunten?
  • AD Kieswijzer (+NU): 25 stellingen die door de politieke redactie van het AD zijn samengesteld. Op het eind kun je zien in hoeverre jouw standpunten overeenkomen met de verschillende partijen. 
  • Jongeren Kieswijzer: 20 stellingen die betrekking hebben op onderwerpen  die veel jongeren belangrijk vinden. Swipe naar rechts voor het eens zijn met een stelling, links voor niet eens en veeg naar boven voor neutraal. Op het eind zie je welke partijen het beste aansluiten bij jouw mening. 
  • StemmenTracker: Hoe hebben de politieke partijen eerder gestemd in de Tweede Kamer? Je ziet het in deze stemwijzer. Door middel van 30 stellingen zie je daarbij welke partijen bij jouw standpunten aansluiten. 
  • Stemchecker Volkskrant: werkt hetzelfde als bovenstaande stemwijzer. Ook deze stemwijzer kijkt niet naar het programma, maar naar hoe de partijen daadwerkelijk gestemd hebben.  
  • Kieswijs Ouders: Een stemwijzer welke zich specifiek richt op onderwijs, kinderopvang en het werk/privé leven. Komt aankomende 10 november online.  
  • Duurzame Kieswijzer 2023: een kieswijzer geïnitieerd door ASN bank welke zich richt op duurzame vraagstukken. De kieswijzer bestaat uit zestien stellingen, je kunt bij elke stelling zien wat de standpunten van de partijen zijn. 

Volgen van het politieke nieuws 

Onder andere de nieuwsapps van NOS, NU en RTL Nieuws houden je dagelijks op de hoogte van het politieke nieuws. Daarbij publiceren ze verschillende video's, interviews en achtergrond artikelen over de Tweede Kamerverkiezingen en laten ze mede hierdoor zien wat de standpunten van de verschillende partijen zijn. Je kunt daarnaast verschillende campagne blogs verwachten.

Gerelateerde artikelen

Volgen van de peilingen

Een Android-app waarmee je verder de peilingen goed kunt volgen is de app van EenVandaag De Peilingen. In deze app kun je namelijk precies zien hoe de partijen ervoor staan in de peilingen, volgens onderzoeken van Ipsos. Ook vind je er meer nieuws over de verkiezingen.

EenVandaag De Peiling

EenVandaag De Peiling

Ben je benieuwd naar hoe de politieke partijen ervoor staan in de peilingen? Je kunt de peilingen door middel van de app de Peiling volgen. De Peiling is de politiek ..

Weet jij het al?

Ben jij er al uit op welke partij je over twee weken gaat stemmen? We hopen in ieder geval dat we je met dit artikel op weg hebben kunnen helpen.

Heb jij daarnaast nog enkele tips voor Android-apps welke interessant zijn voor de aankomende Tweede Kamerverkiezingen? Laat het weten in de comments!

Dit zijn de stemwijzers en apps voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk