Google stelt levering Digital Wellbeing op telefoons verplicht

Google stelt levering Digital Wellbeing op telefoons verplicht

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Digital Wellbeing 

Digital Wellbeing werd met de lancering van Android 9.0 Pie officieel aangekondigd als tool die de problemen met overmatig smartphonegebruik naar voren moet brengen. Google wil ervoor zorgen dat gebruikers met deze tool de gezonde balans tussen techniek en leven weer (opnieuw) vinden. Pixel- en Android One-telefoons kregen Digital Wellbeing en later volgden er nog een aantal fabrikanten zoals Samsung en OnePlus.

In ons interview met Rose La Prairie, Product Manager Google Digital Wellbeing, vroegen we waarom het niet voor elke smartphonefabrikant verplicht is om Digital Wellbeing op telefoons mee te leveren. La Prairie legde uit dat Google smartphonefabrikanten simpelweg niet verplicht om de tool mee te leveren, het is optioneel. Google probeert fabrikanten wel over te halen om dit te doen zoals OnePlus.

Screenshot van Digital Wellbeing

Digital Wellbeing verplicht leveren

Nu heeft 9To5Google aanwijzingen in de nieuwste Google Mobile Services (GMS)-overeenkomst gevonden waaruit blijkt dat de levering van Digital Wellbeing samen met de Google Family Link-integratie voor fabrikanten verplicht gesteld zal worden. Dit geldt voor alle apparaten die worden uitgebracht met Android 10 of na 3 september 2019 worden geüpdatet naar Android Pie of Android 10.

Als fabrikanten de Play Store op hun telefoons willen installeren, dan moeten ze een licentie op Google Mobile Services afnemen en zich houden aan de voorwaarden die Google stelt zoals het meeleveren van specifieke apps. GMS bestaat uit twee delen: een verzameling van populaire apps en API's van Google die functionaliteit ondersteunen op verschillende apparaten. Digital Wellbeing zal aan de verzameling worden toegevoegd.

Digitaal welzijn Focusmodus

Focusmodus

Fabrikanten mogen gebruik maken van de tool die Google biedt of een eigen variant maken. Kiest een fabrikant voor een eigen versie? Dan moet deze de volgende statistieken tonen in het dashboard, het aantal ontgrendelingen en het aantal ontvangen meldingen. Deze statistieken moeten tevens per app, per dag en paar uur inzichtelijk zijn. Zaken als website timers, schermtijd-doelen en de Focus-modus zijn optioneel.

Wat vind jij van deze verplichting voor fabrikanten? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

Digitaal welzijn

Digitaal welzijn

Digitaal welzijn is onderdeel van Android 9.0 Pie en moet de problemen met overmatig smartphonegebruik naar voren brengen. Google wil er met deze tool ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk