Digitaal welzijn krijgt ‘Heads Up’ meldingen die voorkomen dat je tegen een lantaarnpaal aan loopt

Digitaal welzijn krijgt ‘Heads Up’ meldingen die voorkomen dat je tegen een lantaarnpaal aan loopt

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Tegenwoordig zie je op straat steeds meer mensen lopen met hun ogen op hun telefoon gericht. Hierdoor zijn ze zich bijna niet bewust van de wereld om hen heen en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Google wil nu zijn Digitaal welzijn-hulpmiddel hiervoor inzetten aan de hand van ‘Heads Up’ meldingen.

‘Heads Up’ meldingen 

In de nieuwste bèta-update van Googles Digitaal welzijn-app, versie 1.0.342229637, zijn aanwijzingen gevonden van een nieuwe functie genaamd ‘Heads Up’ die je eraan herinnert om je telefoon niet te gebruiken tijdens het lopen. Dat ontdekte 9To5Google.

Digitaal welzijn heeft hiervoor wel twee nieuwe toestemmingen nodig. Het gaan om 'Locatie', die optioneel is, en 'Fysieke activiteit'. De locatie-toestemming lijkt alleen te gebruikt te worden als je buiten bent, en dus risico loopt om tegen een lantaarnpaal aan te lopen of erger nog, onder een auto te komen. De vereiste toestemming voor 'Fysieke activiteit' wordt gebruikt om te kunnen signaleren dat je rondloopt met je telefoon.

Als de functie ingeschakeld is, zou je van Digitaal welzijn een melding moeten krijgen als je tijdens het lopen je telefoon gebruikt. In de code van de app zijn zeven berichten gevonden die je erop wijzen om je telefoon op te bergen, zodat u zich kunt concentreren op je omgeving. Elke melding is gekoppeld aan een bijpassende emoji.

  • Wees voorzichtig
  • Kijk voor je
  • Blijf gefocust
  • Kijk omhoog
  • Blijk waakzaam
  • Kijk uit
  • Kijk uit waar je loopt
Digitaal welzijn krijgt ‘Heads Up’ meldingen die voorkomen dat je tegen een lantaarnpaal aan loopt

Bijpassende emoji voor heads-up-meldingen

Optioneel

Ik hoop dat de ‘Heads Up’ meldingen volledig optioneel zijn, zodat je er zelf voor kunt kiezen of ze voor jou nodig zijn. Of de meldingen ook daadwerkelijk gaan helpen om verkeersongevallen gaan voorkomen, zal de toekomst moeten uitwijzen. We zouden misschien buiten ook eens wat vaker om ons heen kunnen kijken in plaats van alleen maar naar de smartphone.

Vooralsnog wordt de functie momenteel getest en is 'ie nog niet beschikbaar in Digitaal welzijn. Wat vind jij van deze meldingen? Zijn ze voor jou (en jouw smartphonegebruik) noodzakelijk of kijk je af en toe ook nog wel eens om je heen? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk