Deze populaire Android-app blijkt malware te zijn

Deze populaire Android-app blijkt malware te zijn

Het populaire Barcode Scanner, dat meer dan 10 miljoen keer gedownload is, blijkt malware te zijn.

Barcode Scanner met trojan

Uit een nieuw rapport van Malwarebytes is gebleken dat de Barcode Scanner-app, waarmee je eenvoudig QR-codes en barcodes kunt scannen, vol zat met adware en sindsdien uit de Play Store is verwijderd. De app begon zijn leven als een gratis tool die bovenstaande codes voor je kon inscannen, maar een update veranderde het gezicht van deze app.

Door deze update werd de app namelijk voorzien van een trojan of trojaans paard. Een tojan is malware vermomd als legitieme software waarmee is geknoeid. De malware doet onopvallend zijn werk en opent een achterdeurtje in de beveiliging, waardoor andere malware naar binnen kan glippen. De Barcode Scanner-app opende in de achtergrond websites met dubieuze pop-ups, zonder dat de gebruiker daar van wist. De app is inmiddels verwijderd zoals je hier ziet, maar maakte voorheen wel deel uit van het Play Pass-programma van Google. Nog een verontrustend aspect is het aantal downloads dat de app heeft, namelijk meer dan 10 miljoen.

Deze populaire Android-app blijkt malware te zijn

Advies

Heb je deze barcodescanner geïnstalleerd, dan is het aan te raden om deze app te verwijderen. Het is ook belangrijk om te weten dat de ontwikkelaar van Barcode Scanner nog meer apps in de Google Play Store heeft staan. Het is niet helemaal duidelijk of deze apps ook malware bevatten, maar verwijderen is ook hier het advies. Bekijk hier alle apps van deze ontwikkelaar.

Malwarebytes Anti-Malware
Malwarebytes Anti-Malware scant, vindt en verwijdert malware die zich op je Android-toestel bevindt.  ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties