6 beste Google Play Store-alternatieven, app winkels voor je telefoon

6 beste Google Play Store-alternatieven, app winkels voor je telefoon

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De Google Play Store is de standaard plaats waar we onze apps halen, maar er zijn nog heel wat meer appwinkels die wat te bieden hebben. Elk hebben ze wel hun eigen troeven, en ze komen vaak met goede reden om Googles Play Store links te laten liggen. Dit is ons overzicht.

1. Amazon Appstore

De standaard applicatiewinkel voor Amazon Kindle-apparaten, maar hij is ook gewoon te installeren op jouw telefoon als een app. Naast de Google Play Store is dit waarschijnlijk een van de betere opties voor beginners die andere oorden willen verkennen, want de Appstore van Amazon is zowel een veilige als gebruiksvriendelijke plek.

Minder goed aan deze applicatiewinkel is het aanbod, dat had gerust wat uitgebreider gemogen. Al zal de Appstore van Amazon met de komst van Windows 11 eind 2021 of begin 2022 veel meer aandacht krijgen, want dankzij deze winkel kan je straks Android-apps op je pc draaien. Amazons winkel zal ook met appbundels werken, net als de Google Play Store, en ook dat zal het aanbod in de toekomst alleen ten goede komen.

Hoeveel apps?

460.000+

6 beste Google Play Store-alternatieven, app winkels voor je telefoon

2. F-Droid

Dit is een van de oudere applicatiewinkels op de lijst, en hij staat volledig in het teken van FOSS-apps. Dat staat voor free en open-source software. Bij de meeste apps van F-Droid kan iedereen die wil de code controleren, en je vindt daarom veel privacyvriendelijke alternatieven voor populaire apps. Wanneer apps geen open broncode hebben, wordt dat expliciet in F-Droid aangeduid.

Daarnaast kan je ontwikkelaars van je favoriete gratis apps makkelijk steunen dankzij vrije schenkingen. Deze appwinkel is erg geschikt voor heel wat niche-apps en echte 'power users'. Je vindt er software die niet in Googles applicatiewinkel staat. F-Droid kan gratis als apk worden geïnstalleerd.

Hoeveel apps?

5.600+

6 beste Google Play Store-alternatieven, app winkels voor je telefoon

3. Aptoide

Nog zo'n oude bekende. Aptoide wil zich graag in de verf zetten als een van de meest complete alternatieven voor Googles applicatiewinkel, en het heeft dan ook een verg ruim aanbod. Aptoide komt bijvoorbeeld met heel wat meer populaire apps, waaronder de apps van Facebook, en daarnaast stuit je ook op apps die in de Play Store niet te vinden zijn.

Aptoide heeft namelijk soepelere regels voor ontwikkelaars, en de winkel staat dan ook bekend voor schimmigere apps en apps en games met volwassen inhoud. Aptoide voelt een beetje als het Wilde Westen. Een kritische blik samen met wat gezond verstand, is dus een goede combinatie voor wie deze appstore bezoekt. Je kan Aptoide als een apk-bestand downloaden en installeren.

Hoeveel apps?

1.000.000+

6 beste Google Play Store-alternatieven, app winkels voor je telefoon

4. APK Mirror

APK Mirror is de winkel waar je niet alleen apps vindt, maar ook nog eens alle voorgaande versies. De dienst is ideaal om geografische restricties met apps te omzeilen en je kan soms apk-bestanden van populaire apps vinden met updates die slechts beperkt zijn uitgerold. De ideale manier om al wat vroeger aan de slag te kunnen met nieuwe functies.

APK Mirror scant zelf de apps om malware af te wenden en je vindt er alleen gratis apps. Het verdienmodel van de website bestaat volledig uit advertenties die getoond worden. APK Mirror bestaat bovendien enkel in de vorm van de website die je kan bezoeken, en er is dus geen app. Wel brengen de mensen achter dit platform de APK Mirror Installer uit, dat is een handige tool waarmee je zowel apk-bestanden als appbundels kan installeren.

Hoeveel apps?

Onbekend

6 beste Google Play Store-alternatieven, app winkels voor je telefoon

Gerelateerde artikelen

5. Huawei AppGallery

De AppGallery mist een aantal belangrijke apps, waaronder bijvoorbeeld de apps van Google en die van Facebook. Het is ook al genoeg besproken in verband met Amerikaanse sancties namens Huawei. Toch blijft het een goedwerkende appwinkel die ook snel groeit, en hij is voor alle telefoons beschikbaar als een apk-bestand dat je zelf kan installeren.

Huawei zet in op het aantrekken van lokale appontwikkelaars, en je kan dus al een leuk aanbod aan Nederlandse apps in de AppGallery vinden, waaronder deze hele bekende app. Net als de Amazon Appstore is ook de appwinkel van Huawei zowel een gebruiksvriendelijke als veilige omgeving. Al zijn we geen fan van de regelmatige pop-up-advertenties.

Hoeveel apps?

Onbekend

6 beste Google Play Store-alternatieven, app winkels voor je telefoon

Gerelateerde artikelen

6. Aurora Store

Wil je de het volledige appaanbod van de Google Play Store, maar dan in een toegankelijke verpakking en met een focus op privacy? De Aurora Store werkt als een client voor de Play Store en de app heeft een aantal troeven. Je kan bijvoorbeeld apps installeren zonder op de Google-account in te loggen. Daarnaast kan Aurora meerdere apps tegelijk downloaden en er is ook een integratie met Exodus Privacy. Dat is een dienst die onderzoekt in welke mate apps rekening houden met je privacy. Je ontdekt of en hoeveel trackers apps gebruiken om jou te volgen. De Aurora Store toont ook geen reclame en pakt uit met een fijne vormgeving.

Hoeveel apps?

2.890.000+ apps

6 beste Google Play Store-alternatieven, app winkels voor je telefoon

Gebruik jij al alternatieve appwinkels op jouw smartphone, en zo ja welke? Heb je een of meerdere van bovenstaande alternatieven al gebruikt, en wat zijn je ervaringen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel. Bekijk ook onze beste Google Maps-alternatieven.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk