"Meerwaarde van CoronaMelder-app wordt maandelijks geëvalueerd"

"Meerwaarde van CoronaMelder-app wordt maandelijks geëvalueerd"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

CoronaMelder

Gisteren moest minister Hugo de Jonge de CoronaMelder-app voor contactonderzoek verdedigen in de Tweede Kamer. Een meerderheid van de partijen reageerden positief op de app al waren sommigen erg kritisch, waaronder PvdA dat voorlopig "het voordeel van de twijfel" geeft. Dat weet RTL. De minister maakte duidelijk dat de app nog in een testfase is en dat ze nog altijd op non-actief kan worden gezet wanneer blijkt dat ze te weinig meerwaarde biedt.

De CoronaMelder wordt op dit moment enkel getest in vijf regio's nadat de landelijke uitrol werd uitgesteld tot half september. In die tijd beoordelen de GGD'en de app. Ze zijn momenteel kritisch over de oproep van CoronaMelder waarbij gebruikers worden aangespoord om een coronatest aan te vragen, ook als ze nog geen klachten ondervinden. Dat advies verschijnt bij een melding die je ontvangt als je bij een besmet persoon in de buurt bent geweest.

undefined

undefined

App weer intrekken?

De GGD'en zijn zo kritisch omdat die procedure over testen zonder klachten ingaat in tegen het landelijke beleid en het zet de testcapaciteit onder druk. Als blijkt dat het wel degelijk zin heeft dan wordt het systeem landelijk ingevoerd. Toch geeft de minister aan dat hij de werking van de app maandelijks wil evalueren en dat ze weer kan worden ingetrokken als blijkt dat de meerwaarde beperkt is. "Als blijkt dat de app negatieve bijeffecten heeft of niet werkt, dan moet je eerlijk zijn en zeggen: dan maar niet", aldus de Jonge.

Verder komt de Tweede Kamer nog met aanscherpingen zoals een antimisbruikbepaling die moet omschrijven dat de app in elk geval vrijwillig is en niet onder dwang kan worden opgelegd. Vandaag stemt de Tweede Kamer over de benodigde wet voor de app en daarna moet die nog langst de Eerste kamer passeren.

Blootstellingsmeldingen van Apple en Google

Ondertussen roept de Autoriteit Persoonsgegevens op om nieuwe ontwikkelingen bij Apple en Google op te volgen. Die twee techbedrijven ontwikkelden het systeem voor contactonderzoek aan de hand van bluetooth. In een eerste fase ging het om een platform waarmee overheden apps voor contactonderzoek konden ontwikkelen, maar ondertussen bereiken de techgiganten een tweede fase waarbij zo'n app in principe overbodig wordt.

Beeld van de app

Het contactonderzoek zit vanaf dan volledig in iPhones en Android-toestellen ingebouwd. Bij Apple wordt dat systeem ingevoerd vanaf iOS 13.7, maar bij Android werkt het wat anders. Overheden kunnen aan Google vragen om een soort van vereenvoudigde, maar kant-en-klare app voor contactonderzoek beschikbaar te stellen voor Android-gebruikers. Landen die al een corona-app hebben op basis van het systeem uit de eerste fase kunnen wel van die app blijven gebruikmaken. "Hiermee lijkt de rol van Google en Apple in contact-tracing nog groter te worden dan hij al was", aldus de AP. De Autoriteit wil meer informatie over de werking van de tweede fase van ontwikkeling.

Onlangs raakte bekend dat de eerste kwetsbaarheden in de Nederlandse CoronaMelder zijn ontdekt. Ondertussen werken de ontwikkelaars van de app aan een oplossing alvorens de app vanaf half september in heel Nederland beschikbaar moet zijn.

CoronaMelder

CoronaMelder

CoronaMelder is de officiële corona notificatie-app van Nederland, ontwikkeld onder het toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ap ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk