CoronaMelder-app wordt minder gebruikt en is dus minder effectief

CoronaMelder-app wordt minder gebruikt en is dus minder effectief

De CoronaMelder-app waarschuwt je als je in de buurt bent geweest van iemand met het coronavirus. Helaas is de app minder effectief, omdat steeds minder mensen de app gebruiken.

CoronaMelder wordt minder gebruikt

Doordat de CoronaMelder-app op steeds minder telefoons geïnstalleerd staat, is ze minder nuttig. Volgens een onderzoek van NU.nl "waarschuwden mensen met een positieve testuitslag tijdens de periode van de lockdown en avondklok anderen twee keer zo vaak als nu het geval is." Dat komt door het aantal gebruikers van de CoronaMelder-app: "Dat aantal is na opheffing van de lockdown en avondklok met een half miljoen gedaald. In mei telde de app 2,9 miljoen gebruikers, nu is dat 2,4 miljoen.

Het waarschuwen van anderen vindt ook steeds minder vaak plaats ten opzichte van begin dit jaar: "Van januari tot en met mei, toen Nederland in lockdown was, waarschuwde 12 procent van de mensen na een positieve coronatest anderen via de app." Daarna zakte dat percentage naar gemiddeld minder dan 6,5 procent. De CoronaMelder-app kan juist zeer effectief zijn als de maatschappij van het slot gaat. Mensen trekken er dan meer op uit, en kunnen anderen via de app achteraf waarschuwen als blijkt dat zij besmet zijn.

Werking van de CoronaMelder-app

De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober 2020 in heel Nederland te gebruiken. CoronaMelder ziet via bluetooth wanneer je in de buurt bent van andere mensen met de app. Als je minstens 15 minuten in de buurt bent geweest van iemand die later corona blijkt te hebben, stuurt de app je een melding. Het advies is dan om in quarantaine te gaan en je te laten testen. Sinds oktober kan iedereen die positief getest is op corona dit zelf doorgeven via CoronaMelder. Je leest hier alles over de CoronaMelder-app en de werking ervan.

Heb jij de CoronaMelder-app op je telefoon staan, of inmiddels al niet meer? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

CoronaMelder
CoronaMelder is de officiële corona notificatie-app van Nederland, ontwikkeld onder het toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ap ..

Meer info

In de AW Hangout 211 hebben we Brenno de Winter geïnterviewd. Deze journalist met een specialiteit in privacy sloot zich aan bij het team dat de CoronaMelder-app aan het ontwikkelen was. Het interview kun je hieronder bekijken.

Lees meer over:
CoronaMelder

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties