CoronaMelder-app actief in heel Nederland: vijf vragen beantwoord

CoronaMelder-app actief in heel Nederland: vijf vragen beantwoord
De Nederlandse CoronaMelder-app voor contactonderzoek tegen het coronavirus werkt sinds zaterdag in heel het land. Je kan vanaf nu een melding krijgen als je in contact bent geweest met een besmette persoon. Wij beantwoorden de vijf belangrijkste vragen over CoronaMelder.

1. Wat is CoronaMelder?

Net zoals veel andere landen wil ook Nederland de verspreiding van het coronavirus tegen gaan, en daarvoor is de CoronaMelder-app ontwikkeld. De app moet de GGD'en helpen met het contactonderzoek, en zo kan de app in geval van nieuwe besmettingen er mee voor zorgen dat de verdere verspreiding een halt wordt toegeroepen.

[readmore articles="209871"]

De CoronaMelder is ontwikkeld door een team van experts dat is samengesteld door het Ministerie van Volksgezondheid. Externe experts controleerden ook het werk van de groep en de CoronaMelder moest ook aan alle eisen van de taskforce van de GGD voldoen. De app heeft ook verschillende testfases doorstaan voor de lancering op onder meer de terreinen van defensie, in Twente en later in verschillende Nederlandse regio's. De app is sinds 17 augustus ook al te vinden in de Play Store en App Store, maar het contactonderzoek werkte enkel maar in de provincies: Drenthe, Overijssel en delen van Gelderland.

Tijdlijn CoronaMelder De tijdlijn van het Ministerie voor de uitrol van de app

Wie een smartphone heeft die gebruikmaakt van een Android-versie 6.0, iOS 13.5 of een recentere versie van deze besturingssystemen, kan van de CoronaMelder gebruikmaken. Je kan de app hier downloaden in de Google Play Store. Het gebruik is in geen geval verplicht.

2. Hoe werkt het contactonderzoek?

De ontwikkelaars van CoronaMelder hoefden gelukkig niet helemaal in hun eentje een concept voor een app voor contactonderzoek te bedenken. Apple en Google hebben zelf het initiatief genomen om een gemeenschappelijk platform te ontwikkelen waar één groep van appontwikkelaars per land gebruik van kan maken. Dat systeem heet de 'Blootstellingsmeldingen'.

De CoronaMelder is in feite geen 'traceer-app', omdat de app in geen geval weet waar jij je bevindt of de mensen met wie je contact hebt. Dat komt omdat de app gebruikmaakt van bluetooth en niet van je gps-locatie om je contacten te onderzoeken. De twee belangrijkste instrumenten die de app wel gebruikt om te bepalen of je een risicovol contact hebt met iemand uit je omgeving, zijn 'bluetooth' en 'tijd'.

Als eerste maakt jouw telefoon verbinding met andere toestellen in je omgeving. De kracht van het bluetooth-signaal zegt iets over de nabijheid en afhankelijk van hoe lang je zo'n nauw contact hebt, kan de app je contact registreren. Zo maakt de CoronaMelder een onderscheid tussen bijvoorbeeld een persoon die je kort op straat kruist en een groep mensen waarbij je een uur lang een busrit deelt. Bij registratie van een contact slaat je telefoon een willekeurige code op. Die wordt dan 14 dagen lang bewaard, en dat is niet toevallig ook de incubatietijd voor het coronavirus, ofwel de tijd waarin symptomen kunnen ontstaan in geval van besmetting.

De app gebruikt Bluetooth Low Energy (BLE)-technologie, en dat wil zeggen dat de app een bluetooth-signaal tot stand brengt, maar je stroomverbruik tegelijk laag houdt. Zo blijft de impact op je accuduur beperkt. Je moet te allen tijde zowel de functie 'Bluetooth' als 'Locatie' op je telefoon aanzetten om het contactonderzoek te doen functioneren. Bluetooth is namelijk op Android een onderdeel van je locatie, maar CoronaMelder zal nooit gps gebruiken en de app vraagt dus ook geen toestemming tot je locatie.

3. Wat als je besmet bent?

Contacten registreren is één ding, maar wat als je besmet bent? CoronaMelder bevat ook een heleboel informatie die al je medische en praktische vragen omtrent het coronavirus beantwoorden. Zo kan je ook met behulp van de info uit de app een coronatest aanvragen als je symptomen van de longziekte ervaart.

Beeld van de app

Als blijkt dat je inderdaad besmet bent, dan zal de GGD in zijn telefonisch contact vragen of je via de app een melding wil uitsturen naar alle CoronaMelder-gebruikers met wie je nauw contact had. Al die gebruikers van wie jij de willekeurige codes hebt verzameld, worden dan op de hoogte gebracht, en zo'n melding gebeurt volledig anoniem. De CoronaMelder-app controleert daarvoor een paar keer per dag op de centrale server of de codes van besmette gebruikers overeenkomen met de codes van andere gebruikers met wie er de voorbije twee weken risicovol contact is geweest. 

[readmore articles="207706"]

Wie de melding krijgt dat hij of zij contact heeft gehad met een persoon die is besmet, krijgt ook een advies om een gratis coronatest te laten afnemen. In dat geval wacht je maximaal 48 uur lang op het resultaat en gedurende die tijd blijf je binnen. Zo'n test wordt aangeraden ook voor mensen die geen symptomen ervaren, want zelfs zonder symptomen kan je anderen besmetten. In zo'n melding krijg je alleen te zien wanneer je contact had met een besmette persoon.

Beeld van de app

De CoronaMelder-app is nu wel grondig getest en inmiddels gelanceerd, maar dat wil niet zeggen dat het werk van de ontwikkelaars klaar is. De ontwikkelaars blijven de werking van de app verbeteren en de app blijft testen ondergaan. In het geval van vragen waarover je geen antwoord vindt, is er ook een telefonische helpdesk die je kan bereiken.

4. Hoe stel je de app in?

Onderstaand stappenplan helpt je om de app in te stellen en correct te laten werken op je telefoon:

> Open deze link naar de Google Play Store op je telefoon en tik op 'Installeren' en daarna op 'Openen'

> De app legt in vijf verschillende stappen uit hoe het contactonderzoek werkt. Tik vijf maal op 'Volgende'

> De app vraagt toestemming voor het uitwisselen van gegevens. 'Ik heb de privacyverklaring gelezen en ga hiermee akkoord' vink je aan en je tikt op 'Volgende'

> De app verzoekt je om het systeem van de de Blootstellingsmeldingen aan te zetten. Kies 'Aanzetten', en vervolgens verschijnt een pop-up-melding. Kies 'Inschakelen'.

> In een volgend scherm verzoekt de app je om ze zoveel mogelijk met je contacten te delen. Kies 'Ga door'.

> Je belandt in het start scherm van de CoronaMelder en daar krijg je bevestiging dat de app actief is 

> Zorg dat zowel de functies 'Bluetooth' als 'Locatie' aan blijven

5. Beschermt de app je privacy?

Een van de opdrachten die de ontwikkelaars kregen van het Ministerie was om een app te bouwen die de privacy van gebruikers waarborgt. De Autoriteit Persoonsgegevens bevestigde ook dat de app gemaakt is met 'privacy by design', en dat wil zeggen dat privacy voor elke stap van de ontwikkeling in acht is genomen. De CoronaMelder weet jouw naam of locatie niet en dat geldt overigens ook voor mensen met wie je codes uitwisselt.

[readmore articles="208817"]

Ondanks het 'privacy by design' dat de ontwikkelaars hebben gehanteerd, gaf de de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) enkele weken geleden wel een negatief advies over de lancering van de app aan het Ministerie. Er waren nog een paar bedenkingen waarop de AP eerst een antwoord wilde.

Beeld van de minister

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge

Als eerste was er een juridische grondslag nodig voor de app, en daarom kwam een een wetswijziging in de Wet publieke gezondheid die burgers de nodige garanties gaf opdat het gebruik van CoronaMelder door niemand kan worden opgedragen. Er kwam verder ook meer duidelijkheid over de backendserver die bij KPN staat en wordt beheerd door het CIBG.

Uiteindelijk werd er in de Eerste Kamer en de Tweede Kamer een tijdelijke wet gestemd die een duidelijke kanttekening maakt over het gebruik van de app in Nederland. Maandelijks evalueert de overheid ook in welke mate de app doeltreffend is, en als de meerwaarde beperkt is, dan kan de app tijdelijk op non-actief worden gezet. De lancering van CoronaMelder is ook meermaals uitgesteld en dat heeft onder meer te maken met kwetsbaarheden die zijn ontdekt door beveiligingsonderzoekers. Verschillende onafhankelijke instituten kwamen met aanbevelingen omtrent privacy en beveiliging van de app, en de ontwikkelaars hebben al die input verwerkt in de app.

Een belangrijk aspect is ten slotte het feit dat de code en de design van de CoronaMelder openbaar te vinden zijn op GitHub en Figma, dat zijn bekende platforms voor ontwikkelaars. Je kan ook rechtstreeks in gesprek gaan met de ontwikkelaars via het Slack-kanaal van Code for NL.

Ga jij de app installeren?

Het is in geen geval verplicht om de CoronaMelder te gebruiken, maar het komt de werking van het systeem wel ten goede als zoveel mogelijk mensen van de app gebruikmaken. Uit de resultaten van een recente AW Poll blijkt dat meer dan de helft van onze lezers de app gaat gebruiken, terwijl een kleine 17 procent nog volop twijfelt.

[readmore articles="208939"]

Beelden van de app

Androidworld nam de afgelopen weken bijzondere afleveringen op van de AW Hangout Podcast die gewijd waren aan CoronaMelder. Zo spraken we met ontwikkelaar Ivo Jansch uitgebreid over de technische werking van de app en recent hadden we ook privacyexpert Brenno de Winter te gast. Hij gaf toelichting bij de bezorgdheden van de AP en de manier waarop de app is gebouwd met privacy in het achterhoofd.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over CoronaMelder? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter.

Lees meer over:
Medisch

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties