Is de CoronaMelder-app wel veilig en garandeert ze ook je privacy?

Is de CoronaMelder-app wel veilig en garandeert ze ook je privacy?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

CoronaMelder

Het is zo ver. De Nederlandse-app die de GGD'en helpt voor contactonderzoek, komt er nu echt aan. Hoewel de app nu al beschikbaar is in de Play Store en ook je contacten met mensen kan registreren, wordt de app enkel getest in de provincies Overijssel en Drenthe. Pas later, vanaf 1 september, wordt de volledige functionaliteit pas in heel Nederland beschikbaar gemaakt.

Dat de app effectief een bijdrage brengt aan het contactonderzoek, is de taak van de groep van experts die het systeem hebben getest en ontwikkeld, maar een ander belangrijk gegeven is de vraag of de app veilig is en ook ons recht op privacy respecteert. Wij leggen uit hoe CoronaMelder functioneert en hoe de app omgaat met de privacy van gebruikers.

Blootstellingsmeldingen en bluetooth

Allereerst is er het onderliggend platform, ofwel de 'Blootstellingsmeldingen', dat door Apple en Google is ontwikkeld. Dat systeem zorgt ervoor dat toestellen met elkaar communiceren om zo contacten correct te registreren, of je nu een iPhone gebruikt of een Android-toestel.

CoronaMelder maakt verder gebruik van bluetooth om contacten te leggen tussen gebruikers van de app. Aan de hand van de sterkte van de bluetooth-verbinding tussen beide personen wordt de afstand bepaald tussen twee toestellen, en verder is ook de duur van een contact een belangrijke factor, want contacten van minder dan 15 minuten worden bijvoorbeeld minder snel als risicovol beschouwd dan bijvoorbeeld een contact van een uur tijdens een busrit.

Wat als je besmet raakt?

Als er sprake is van een risicovol contact dan wisselen de twee smartphones een willekeurige cijfercode uit die voor 14 dagen lang wordt bewaard. Dat zegt de Rijksoverheid. 14 dagen is ook niet toevallig de tijd die er maximaal verstrijkt alvorens er symptomen zichtbaar zijn in geval van besmetting. Als één van de twee personen in die 14 dagen besmet raakt met het virus dan kan de GGD verzoeken om dat in de CoronaMelder in te voeren. Je wordt ertoe verzocht, maar het is dus geen verplichting. Het hele gebruik van de app is bovendien vrijblijvend, maar als meer gebruikers de app gebruiken dan komt dat natuurlijk ook de effectiviteit ten goede.

Beelden van de app

De app biedt ook deskundig advies in een reeks scenario's

Vervolgens krijgen alle personen met wie je de voorbije twee weken een cijfercode hebt uitgewisseld een melding. Ze zijn dan op de hoogte van het risico en zo kunnen ze zich afzonderen. De App adviseert iedereen die zo'n melding heeft gekregen om vervolgens na zeven dagen een test te laten uitvoeren, ook als je geen last hebt van de symptomen.

Wat weet de app van jou?

Bepaalde apps uit andere landen die geen gebruikmaken van de Blootstellingsmeldingen en bluetooth maken gebruik van je gps-gegevens om je contacten te bepalen, maar dat systeem geldt dus niet voor de Nederlandse CoronaMelder. De app in ons land weet niet waar je je als gebruiker bevindt, want ze heeft geen toegang tot de locatiegegevens van je smartphone. Verder hoef je ook geen account aan te maken waardoor de app ook je naam niet weet.

Tijdlijn CoronaMelder

De tijdlijn van het gehele ontwikkelingsproces

Daarnaast is ook de anonimiteit van de personen met wie je contact hebt een belangrijk gegeven. De app wisselt willekeurige codes uit en geen namen of andere gegevens van je contacten. Vervolgens controleert ze meermaals per dag of er een match is tussen de code van de besmette persoon en die van zijn of haar contacten. De Autoriteit Persoonsgegevens voert ook nog onderzoek naar de mate waarin de app ons recht privacy garandeert, en dat onderzoek wordt volgende week gepubliceerd.

Is de app ook veilig?

De gegevens die CoronaMelder gebruikt, bestaat dus enkel uit willekeurige codes van jou en je contacten en het gaat niet om informatie waarmee je geïdentificeerd kan worden. Toch is het uiteraard belangrijk dat informatie alsnog niet uitlekt, en de de app werd daarom getest op mogelijke kwetsbaarheden en hacking-aanvallen. Op het GitHub-platform voor ontwikkelaars vind je openlijk alle informatie over de werking van de app.

De overheid laat ook externe experts het project controleren om die veiligheid te garanderen. Een van die personen is privacyexpert Brenno de Winter met wie Androidworld eerder een interview voerde. Daarnaast is Ivo Jansch een van de externe ontwikkelaars die al een heleboel vragen over CoronaMelder beantwoordde tijdens onze AW Hangout-podcast.

CoronaMelder

CoronaMelder

CoronaMelder is de officiële corona notificatie-app van Nederland, ontwikkeld onder het toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ap ..

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk