Belgische Coronalert
Het blijft nog wachten op de landelijke uitrol van de Nederlandse CoronaMelder, want de deadline van half september is weer niet gehaald. Waar ze n iet langer hoeven te wachten op een digitale tool voor contactonderzoek is in België. Dat weet Androidworld België. Onze zuiderburen hebben vanaf vandaag de Coronalert-app die in het hele land beschikbaar is via de Play Store en App Store.
De Belgische app wordt beheerd door Sciensano, dat is een wetenschappelijk instituut dat in het land de cijfers voor besmettingen van het coronavirus opvolgt. verder werkt de app net zoals in Nederland met de 'Blootstellingsmeldingen' dat is een systeem van contact tracing dat door Apple en Google is ontwikkeld. De Coronalert-app berekent risicovolle contacten via bluetooth-verbindingen tussen smartphones die van de app gebruikmaken.
(Nog) niet open-source
Begin september raakte bekend dat België klaar is met de ontwikkeling van zijn app voor contactonderzoek. Anders dan in Nederland communiceerde de Belgische overheid minder over de voortgang van de ontwikkeling van de app. Uiteindelijk werd de app maar gedurende iets langer dan een week tijd publiekelijk getest. Toch is het wel bedoeling dat de code van de app later open-source beschikbaar zal zijn op het het ontwikkelaarsplatform Github, dat blijkt uit informatie op de website van Coronalert. Wanneer dat het geval zal zijn, is nog niet duidelijk. Eerder hield België ook al een publiekelijke consultatie via de universiteit KU Leuven.
Op dit moment zijn er al verschillende landen die een eigen app gebruiken voor contactonderzoek, en in veel gevallen baseren die apps zich op hetzelfde systeem van blootstellingsmeldingen. De apps kunnen wel niet onderling communiceren zodat je ook meldingen kan krijgen op basis van contacten in het buitenland, al toonde de EU al wel de ambitie om de verschillende tools in de toekomst te laten samenwerken. Op termijn moet contactonderzoek ook mogelijk zijn via wearables die met bluetooth werken.