CoronaCheck-app krijgt testbewijs voor weg richting meer vrijheid

Vanuit de samenleving wordt de schreeuw om meer vrijheid steeds luider, zo luid zelfs dat de aanstaande CoronaCheck-app van het ministerie van VWS een testbewijs zal bevatten. Met dit bewijs zullen mensen die negatief zijn getest op het coronavirus eventueel meer vrijheden krijgen, meldt De Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid.
‘Testbewijs voor vrijheid’
Maatregelen voor het bestrijden van de coronapandemie blijven volgens de Jonge voorlopig nog wel van belang. Toch wil de demissionaire minister van Volksgezondheid perspectief bieden richting het einde van de tunnel. In een interview met de Volkskrant zegt Hugo de Jonge dat een ‘testbewijs’ mogelijk zal bijdragen aan het verkrijgen van meer vrijheden. Daarmee doelt de minister niet op bezoeken aan een terrasje, maar eerder aan het mogelijk maken van events en sportwedstrijden.
Perspectief en ‘in kleine stapjes’ vormen het thema van de aanpak die het kabinet verkiest om de bestrijding van het coronavirus vorm te geven. Met grootschalige testen bij de entree zullen evenementen op termijn wellicht weer tot de mogelijkheden gaan behoren. Een testbewijs waarmee aangetoond wordt dat de persoon eerder negatief is getest op het coronavirus, kan eveneens een bijdrage leveren aan het benodigde perspectief voor de samenleving. Het Outbreak Management Team (OMT) gaat voorzichtig om met deze zaken, vooral omdat de testbewijzen ‘geen 100 procent zekerheid’ bieden.
Beperkte geldigheid testuitslagen
Daarbij geldt ook dat de onzekerheid over de testen toeneemt naar mate de tijd verstrijkt vanaf het testmoment. Het OMT adviseerde de overheid om testbewijzen een geldigheid van maximaal 24 uur te geven. De Jonge wil daar “om praktische redenen” 48 uur van maken. Voor het laten vastleggen van de testbewijzen heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een specifieke functie in de CoronaCheck-app laten verwerken.
De app, waarin Nederlanders binnenkort ook testafspraken kunnen maken en waarin men thuis op zoek kan gaan naar begeleidende informatie voor zelftesten, is al enige maanden in ontwikkeling bij het ministerie. Voor het testbewijs wordt een QR-scanner toegevoegd. Daarmee kan men de negatieve uitslag, die tegen die tijd voorzien wordt van een QR-code, opslaan in de applicatie. Via de app kan vervolgens worden aangetoond dat er een negatieve testuitslag is afgegeven.

De CoronaCheck-app wordt de tweede Nederlandse app die dient voor het bestrijden van het coronavirus.
Wanneer de CoronaCheck-app precies zal worden uitgebracht, is nog onbekend. Volgens De Jonge is er in maart ruimte voor een generale repetitie van de toegangstesten en zullen theaters in april “voor het echie” geopend worden, met testen bij de entree en een beperkte(re) capaciteit, ook zijn evenementen vanaf dat moment weer mogelijk in een kleinschalige opzet. Wellicht dat de CoronaCheck-app met een testbewijs in hetzelfde tijdsbestek wordt gelanceerd. Androidworld deed navraag bij het ministerie van Volksgezondheid over de verwachte lanceringsdatum van CoronaCheck. Als er meer informatie bekend is, ontvangt dit artikel een update.
Plaats reactie
0 reacties