CoronaCheck-app geeft toegang tot evenementen, dit wil je weten

CoronaCheck-app geeft toegang tot evenementen, dit wil je weten

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

CoronaCheck is de overheidsapp die ons weer de eerste stappen laat zetten in 'het normaal'. De app toont aan dat je negatief bent getest voor een coronatest en dat het dus veilig is om toegang te krijgen tot evenementen. We leggen uit hoe het werkt en wanneer je hem kan gebruiken.

CoronaCheck

In coronatijden snakken mensen naar meer vrijheid, en de CoronaCheck-app van de overheid moet ervoor zorgen dat we straks weer toegang kunnen krijgen tot plaatsen waar veel mensen samenkomen. De app werkt daarom heel anders dan de huidige CoronaMelder die je laat weten wanneer je in de buurt bent geweest van een besmette persoon.

CoronaCheck levert een digitaal bewijs van een negatieve coronatest en dient daarmee als een soort van paspoort dat kan worden ingezet voor de ingang van evenementen of andere plaatsen waar veel mensen samenkomen. De persoon die toegang verleent scant een code die je op je telefoon genereert, en als die geldig is kan je naar binnen.

Hoe werkt het?

Allereerst plan je met de app een test in een officiële teststraat, en het gaat in dit geval niet om teststraten van de GGD, maar een apart netwerk. Dat doe je wanneer je geen symptomen hebt en twee dagen voor de start van het evenement. Het duurt namelijk maximaal 48 uur alvorens je je testuitslag krijgt. Als die negatief is, ontvang je een code die je in CoronaCheck kan invoeren. Zorg er wel voor dat je de test niet te snel op voorhand laat afnemen, want je negatieve resultaat heeft maar een houdbaarheid van 48 uur.

CoronaCheck-app geeft toegang tot evenementen, dit wil je weten

Vervolgens hoef je enkel naar het evenement te gaan om dan via CoronaCheck een QR-code te generen. De persoon aan de ingang scant die dan en vervolgens kleurt het scherm van je telefoon groen of rood afhankelijk of je wel degelijk negatief bent getest. Houd er ook rekening mee dat er een in internetverbinding nodig is om een QR-code via de app te genereren. Voor het scannen is die niet benodigd. Het scannen zelf doet de persoon aan de ingang trouwens met de aparte 'CoronaCheck Scanner'-app en hij krijgt ook je initialen en je geboortedag en maand te zien.

Beschermt de app mijn privacy?

Het ministerie van Volksgezondheid wil van persoonsgegevens gebruik maken om zo te voorkomen dat er gefraudeerd wordt met toegangsbewijzen. Daarom krijgt de persoon die toegang verleent tot evenementen je initialen te zien samen met je geboortedag en maand. Er verschijnt voor alle duidelijkheid geen pasfoto, of een volledige identiteitskaart. Je volledige naam of locatie wordt ook niet bewaard, en je kan dus geen personen identificeren met deze gegevens.

Gerelateerde artikelen

Waar en wanneer kan ik CoronaCheck gebruiken?

Daarover bestaat nog discussie. Evenementen liggen het meeste voor de hand, denk aan: sportactiviteiten, concerten, festivals of toegang tot cultuurcentra. Dat zijn zogenaamde 'niet-essentiële sectoren'. Toch is het nog niet bekend bij welke sectoren de app kan worden gebruikt, dat gaf demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan. Verwacht wordt dat de horeca en detailhandel veilig te organiseren zijn, en de app zal dus vooral bedoeld zijn als een instrument dat toegang geeft tot plaatsen waar massa's samenkomen.

CoronaCheck-app geeft toegang tot evenementen, dit wil je weten

Dit weekend wordt al van CoronaCheck gebruik gemaakt, want de app wordt dan getest bij zogenoemde FieldLab-evenementen in Biddinghuizen. De bedoeling is dat bij die experimenten op een beheerste wijze de werking van de app getest wordt. Daarna is het aan de Eerste en Tweede Kamer die het gebruik van de app in een wet moeten gieten. Met deze wet moet het duidelijk worden in welke gevallen een testbewijs verplicht is. Het moet ook duidelijk zijn dat de app een tijdelijk instrument is dat voor specifieke situaties wordt gebruikt. Wanneer vaccinaties op gang komen komt er een punt waar CoronaCheck overbodig wordt.

Ik heb geen smartphone of wil hem niet gebruiken

Het ministerie van Volksgezondheid wil naar eigen zeggen zoveel mogelijk vermijden dat mensen worden uitgesloten bij dit systeem van de CoronaCheck-app. Wie geen telefoon heeft of hem niet voor dit doeleinde wil gebruiken zal dus op een alternatief kunnen rekenen. Ook bij de testen in Biddinghuizen kunnen mensen daar al beroep op doen. Zij kunnen een geprinte QR-code verkrijgen om hun negatief testbewijs aan te tonen. Later wordt nog meer informatie over deze alternatieven vrijgegeven.

CoronaCheck-app geeft toegang tot evenementen, dit wil je weten

Wat met vaccinaties?

Als je gevaccineerd bent is het uiteraard ook veilig om toegang te krijgen tot evenementen, evenals wanneer je recent de ziekte hebt gehad en dus immuniteit hebt. Dat gaf de minister recent zelf al aan. Technisch gezien moet het mogelijk zijn om zo'n bewijzen ook in de app te integreren, maar of dat realiteit wordt, daar moet de politiek zich nog over uitspreken. In Zuid-Europa is er vooral veel enthousiasme om met een vaccinatiepaspoort te werken en zo het toerisme weer op gang te trekken.

Gerelateerde artikelen

Hoeveel kost een testbewijs?

De overheid betaalt tot 1 mei alle testen terug, maar daarna zal je mogelijk een vergoeding moeten betalen. Het is nog niet duidelijk wat die kost zal zijn en hoe die vergoeding precies zal werken. De kost kan ook naar de evenementen zelf doorberekend worden.

Wat denk jij van CoronaCheck? Ga jij van de app gebruik maken of neig je eerder richting de alternatieve methode die toegang verleent zonder gebruik van de app. Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

CoronaMelder

CoronaMelder

CoronaMelder is de officiële corona notificatie-app van Nederland, ontwikkeld onder het toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ap ..
CoronaCheck

CoronaCheck

Met de CoronaCheck-app kunt je een coronabewijs maken. Dit is een QR-code op basis van een test, herstel of vaccinatie. Je krijgt twee QR-codes: een Nederlandse QR-c ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk