Met deze app draag je bij aan corona-onderzoek terwijl je slaapt

Met deze app draag je bij aan corona-onderzoek terwijl je slaapt

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

DreamLab

Het coronavirus raakt de hele wereld en hoewel we in Nederland steeds gunstigere cijfers zien, is het vooral belangrijk dat we zo snel mogelijk een vaccin hebben zodat onze samenleving niet langer in de greep van het virus blijft. Wetenschappers van over de hele wereld zetten supercomputers in om onderzoek te voeren, alleen is de toegang tot zo'n computers eerder beperkt. Met de nieuwe DreamLab-app van Vodafone Foundation kan iedereen gratis zijn steentje bijdragen.

Uit test blijkt dat de kracht van 33 nieuwe smartphones ongeveer gelijk staat aan die van een supercomputer die in wetenschappelijke instituten wordt gebruikt, en DreamLab gebruikt dus de kracht van jouw telefoon om onderzoek te voeren als jij hem niet gebruikt. De app gaat op de achtergrond werken terwijl je je toestel oplaadt.

app

Zo werkt de app

Als je de app opent, krijg je eerst een woordje uitleg over hoe het werkt, en vervolgens kan je ook een limiet instellen voor de mobiele data die DreamLab mag gebruiken. Standaard downloadt de app onderzoeksgegevens via wifi, maar als zo'n netwerk niet beschikbaar is, kan het in dat geval een beperkte hoeveelheid mobiele data gebruiken.

Zodra alles is ingesteld, kom je in 'Het lab' terecht en krijg je in de app te te zien aan welk project jouw telefoon meewerkt. Als je op 'Start DreamLab' tikt, krijg je simpelweg te zien dat je je telefoon aan de oplader moet hangen om hem te laten werken. Na een tijdje kan in de app verschijnen dat DreamLab even een pauze neemt omdat je telefoon te warm wordt. Vervolgens gaat de app weer automatisch verder als je telefoon is afgekoeld. Via 'Projecten' kan je vervolgens ook alle projecten zien die DreamLab aanbiedt, met een omschrijving erbij. Zo kan je zelf kiezen welk onderzoek je steunt.

Wat is jouw bijdrage?

Bij 'Bijdrage' kan je vervolgens ook echt lezen in welke mate je al een verschil hebt gemaakt. Je ziet het aantal voltooide berekeningen en de tijd die je telefoon al aan het werk is geweest. Als laatste is er een 'Nieuws'-tabblad waarmee je op de hoogte blijft van de laatste onderzoeksontwikkelingen.

Ga jij je telefoon aan het werk zetten om een bijdrage te leveren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk