Column: de turbulente zoektocht naar mijn favoriete to-do-app is eindelijk voorbij

Column: de turbulente zoektocht naar mijn favoriete to-do-app is eindelijk voorbij

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Waarom?

Nu zul je misschien denken, hoezo turbulent? Nou, de afgelopen jaren was ik steeds laaiend enthousiast over een to-do- of productiviteits-app om er een aantal weken later weer vanaf te stappen. Los van het feit dat het totaal niet efficiënt is, was het ook frustrerend. Was ik niet vasthoudend genoeg, of zijn dit soort apps niet voor mij gemaakt? Gelukkig was ik niet alleen, ook (inmiddels ex-)collega Dim had hier last van. Wij switchten vaker van to-do-lijst dan een gemiddeld huishouden moet tanken.

De opties

Zoals aangegeven heb ik de afgelopen jaren vele apps gebruikt en weer naast me neergelegd. De app was toch niet goed genoeg, ik miste een kleine functie of mijn motivatie liet me wederom in de steek om de betreffende dienst verder te gebruiken. Onderstaand mijn bevindingen van de afgelopen jaren.

Evernote

Evernote is een meer dan voor de hand liggende keuze om terug te laten komen in dit lijstje. Deze uitgebreide productiviteits-app heb ik de afgelopen jaren dan ook regelmatig gebruikt. Om to-do's bij te houden is de app niet ideaal, er kan wel een 'checkbox-lijst' gemaakt worden in een item, maar dit was voor mij niet exact waar ik naar op zoek was. Wel gebruik ik Evernote nu nog op de desktop (als app) om af en toe snel een notitie te maken tijdens een telefoongesprek of als ik snel iets moet noteren. Als to-do-lijst heeft deze afgedaan voor mij, omdat deze simpelweg niet praktisch genoeg was voor mij.

Wunderlist

Ook een gedegen kanshebber en was samen met de uiteindelijk winnaar mijn favoriet. Wunderlist heeft veel 'meegemaakt'. Dit Duitse productiviteits-platform is van de grond af aan opnieuw opgebouwd. De uitgebreide en toch eenvoudige app heb ik veel gebruikt. Sterker nog, thuis worden er nog steeds de boodschappenlijstjes mee gemaakt, maar verder gebruik ik Wunderlist niet meer. Mobiel gebruik ik mijn to-do-app regelmatig, maar ook op de desktop ga ik er vaak mee aan de slag. Het prettigst vind ik dan om dit in de browser te doen, deze staat de hele dag open. De browser-versie van Wunderlist is het voor mij niet helemaal en ik kan niet altijd even goed overweg met de app.

Ook al is Wunderlist goede tweede bij mij geworden, een telefoontje van Dim vandaag leerde mij dat hij weer terug is bij Wunderlist. Inmiddels alweer drie hele weken, dus wie weet...

Any.Do

Ook Any.Do is een complete to-do-app die erg minimalistisch opgezet is. Met opties om elke dag om bijvoorbeeld 09.00 uur een overzicht te krijgen en de optie om taken af te strepen of toe te voegen in de browser (o.a. via Chrome-extensie) vond ik deze mobiel niet de ideale app. De navigatie kon ik niet volledig aan wennen en op één of andere manier maakte Any.Do me niet productiever. Ben je op zoek naar minimalistische app die je helemaal gek kan maken met meldingen, dan is Any.Do zeker iets voor jou.

Google Keep

Google Keep, de to-do-lijst-app van Google die steeds verder uitgebreid werd. Ook is er synchronisatie tussen desktop en mobiel, maar dit werkte niet helemaal optirmaal. Deze ging niet altijd even snel en ook hier was het voor mijn workflow niet ideaal om met to-lijsten in kaarten te werken. Eigenlijk ongeveer hetzelfde als bij Evernote. Dus helaas, op dit moment ook geen Google Keep meer, ook al was dit praktisch gezien misschien wel de meest ideale keuze omdat alles met een Google-account wordt gesyncrhoniseerd.

Accomplish

Relatief nieuw is Accomplish, een to-do-app die ik eerder beschreef als uniek. De manier van taken toevoegen aan de agenda vond ik erg prettig, maar het feit dat er geen desktop-support was, of in ieder geval een browser-versie was voor mij een reden om er niet meer verder te gaan. Accomplish is wel een app die ik nog een kans wil geven, zodra er meerdere platformen ondersteund worden. Maar voor nu in ieder geval een eervolle vermelding voor de unieke benadering.

Trello

Ja, zelfs Trello heb ik geprobeerd om te gebruiken als takenlijst. Op de redactie van Androidworld gebruiken we Trello al jaren naar tevredenheid. Kaarten toevoegen, mensen koppelen, verschuiven in kolommen en vervolgens archiveren. Maar ook als to-do is Trello niet heel erg geschikt voor mij, hier worden kaarten met checklists gebruikt. Ook is er de mogelijkheid om voor elke to-do een nieuwe kaart aan te maken, maar dit vind ik net iets te omslachtig. Mede daardoor is Trello voor mij ook niet de ideale to-do-lijst-app.

De winnaar: ToDoist

Nadat ik een kleine twee jaar geleden met ToDoist in aanraking kwam, heb ik hem een hele tijd links laten liggen. Eigenlijk door een premium-abonnement bij een Huawei-toestel in 2014 ben ik er weer naar gaan kijken. Het heeft nog de nodige maanden geduurd voordat ik ermee aan de slag ben gegaan, maar inmiddels gebruik ToDoist als geruime tijd. De browserversie is prettig, clean en overzichtelijk. De app van ToDoist is eigenlijk exact hetzelfde. Er zijn wel een aantal essentiële functies waarvoor een premium-abonnement nodig is. Zo kunnen er geen taakdetails worden toegevoegd en is het niet mogelijk om bijlages te gebruiken. Een jaarabonnement op ToDoist kost zo'n € 23 en is wat mij betreft de moeite waard. ToDoist is overzichtelijk, eenvoudig en te gebruiken op vele platformen en daarom al geruime tijd mijn favoriete to-do-app voor onder andere Android.

Bovenstaand verhaal zijn mijn persoonlijke ervaringen en hebben geresulteerd in een to-do-app waar ik goed mee kan werken. Dit wil zeker niet zeggen dat de andere apps slecht, minder goed of niet aan te raden zijn. Ik ben benieuwd naar jouw verhaal, welke app gebruik jij? Heb jij een favoriet en vooral, waarom? Oh en Dim, ik hoop dat je dit moment ook ooit mag meemaken!

Todoist: To-do list & Planner

Todoist: To-do list & Planner

Todoist is een uitgebreide to-lijst met vele mogelijkheden voor Android. Zo is er bijvoorbeeld offline toegang, widgets, vervaldata en nog veel meer. Natuurlijk is T ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk