Column: medische informatie via apps moet betrouwbaar zijn, hoe doe je dat?

Deze column is geschreven door Roland van der Linden, Android-app-developer bij YipYip. Aanleiding voor het schrijven van deze column is onder andere de coronacrisis en de behoefte aan medische informatie via (zorg)apps: kennis moet correct en toegankelijk zijn, hoe doe je dat?
Intelligente lockdown en digitale bronnen
De wereld staat stil en onze digitale tools maken overuren. Het streamen van series, muziek, radio en tv vormt een welkome afleiding van alle zorgen; de kijk- en luistercijfers van Nederlandse omroepen gaan door het dak. Nieuwsapps worden per minuut ververst om cijfers, simulaties en internationale ontwikkelingen op de voet te volgen. De bezorgdienst van de supermarkt garandeert een onmisbare voorraad, veilig voor de deur afgeleverd - mits je erin slaagt een timeslot te bemachtigen. De gedeelde scooter staat klaar als het openbaar vervoer geen optie is. Waar zouden we nu zijn zonder internet en smartphone? Een internationale (semi-)lockdown met social distancing geeft meer druk op digitale, mobiele dienstverlening.
[readmore articles="205944"]
Nu we massaal thuis zitten bieden ook talloze medische apps een bron van informatie, om snel en doelgericht contact te houden met huisarts, apotheek of verzekering. Engelse en Nederlandse wetenschappers doen een beroep op de bevolking om symptomen van COVID-19 te monitoren - ook als zij (nog) geen klachten hebben. Die dataverzameling is essentieel voor het onderzoek naar de verspreiding en daarmee de behandeling van de ziekte.
Gezondheid via een app monitoren
Maar ook dichter bij huis kun je jouw gezondheid via een app in kaart brengen, als geheugensteuntje voor het gesprek met de arts of voor het loggen van symptomen. Monitor je astmaklachten met Astmaatje en bekijk het hooikoortsbericht in Pollennieuws.
Een stapje verder gaat online therapie: ook daar is een mooie ontwikkeling gaande, voor ondersteuning van patiënten met allerlei aandoeningen. Met de app Afasietherapie bijvoorbeeld kunnen logopedisten op afstand hun cliënten met hersenletsel helpen, door oefeningen klaar te zetten op de tablet. Snapchat ontwikkelt momenteel een mental health coach, Here For You, voor jongeren die naast het spelen met filters ook behoefte hebben aan serieuze feedback op hun leven. Van innovatieve start-up tot gevestigde spelers: m-health (de mobiele versie van e-health) is hot.
[readmore articles="193012"]
Hoe veilig en betrouwbaar zijn medische apps?
Maar voor al die medische apps geldt dat betrouwbare informatie essentieel is. Een foute diagnose heeft grote gevolgen. Daarom bestaat de bekende CE-markering óók voor digitale medische hulpmiddelen, een keurmerk dat alleen na zorgvuldige toetsing wordt afgegeven. Veilige verwerking van persoonsgegevens is ook cruciaal: als jij die test invult om te zien wat je mankeert, wil je niet dat de inhoud op straat komt te liggen. Bedrijven die medische software ontwikkelen, moeten daarom gecertificeerd zijn voor hun werkwijze en processen, met ISO27001 en NEN7510. Een fijn idee dat dit bestaat, maar niet altijd direct zichtbaar voor gebruikers in de Play Store. Welke informatie kun je vertrouwen?
[readmore articles="205846"]
Goed om te weten: de review van apps voor publicatie door Google is de laatste maanden sterk geïntensiveerd. Content voor kinderen en jongeren wordt zorgvuldig beoordeeld, evenals de performance van een app. Denk daarbij aan feedback op foutmeldingen: als iets niet goed werkt, wil een gebruiker wel weten wat er gebeurt. Uiteraard komt een slecht functionerende app niet zomaar op de markt. Daar staan we als ontwikkelaars gelukkig niet alleen in - Google kijkt mee en scheidt het kaf van het koren. Zo werd vorige week nog een omstreden app over het coronavirus uit de Play Store verwijderd.
Hoe zit het hier in de buurt met besmettingen?
In tijden van COVID-19 is de behoefte aan betrouwbaarheid ongeëvenaard groot. De plannen voor een app die aangeeft hoe het virus zich verspreidt, overspoelen onze studio. Veel mensen hebben behoefte aan een actuele kaart in broekzakformaat, om bij een bezoek aan de supermarkt de veiligste optie te kiezen: hoe zit het hier in de buurt met besmettingen? Dat shopt net iets relaxter, zeker als je tot een risicogroep behoort.
[readmore articles="205883"]
Bron: RIVM
Maar het mag niet - in de vorm van een officiële Play Store app althans; een weboplossing à la PWA is wat dat betreft lastiger te sturen. Google (en ook Apple) houden de lancering van dergelijke app-ideeën tegen, omdat alleen een geautoriseerde organisatie zoiets mag uitbrengen. Dit om desinformatie te voorkomen. Een terechte beslissing, zo lijkt me. Alleen is het dan erg jammer dat er vanuit de overheid nog geen interesse wordt getoond.
Dus blijft het afwachten of en wanneer er een digitale oplossing komt voor de vraag: hoe verspreidt het virus zich in mijn buurt? De data is er, alleen de verpakking nog niet. We houden met smart de Play Store-updates in de gaten. En in de tussentijd: maar weer op jacht naar een nieuw timeslot van de supermarkt-bezorgdienst.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties