Alternatieve browser Chromer open source na opstootje Anticipate

Alternatieve browser Chromer open source na opstootje Anticipate

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Chromer en Anticipate: het begin

Bij Chromer worden links geopend in zogenaamde Chrome Custom Tabs. Dit zijn in principe tabbladen in de mobiele versie van Google Chrome, maar dan aangepast om op een andere app te lijken. Custom Tabs bieden voor ontwikkelaars een sneller alternatief voor in-app-browsers. De ontwikkelaar van Chromer, Arun Kumar, zag een kans en gebruikt de Custom Tabs-mogelijkheid om links vanuit alle apps in dit soort Chrome-tabbladen te openen.

De ontwikkelaar van Anticipate, Daniel Ciao, zag Chromer en dacht: dat kan beter. Hij ontwikkelde een app die net als Chromer links op Custom Tabs opent, maar voegde daar nog wat extra's aan toe. De naam 'Anticipate' slaat op het anticiperen op wat de gebruiker gaat doen en de app kan het laden van links versneller door te voorspellen welke links de gebruiker gaat openen.

Open source

Vier dagen geleden liet Ciao echter weten dat hij ervan overtuigd was dat Kumar zijn broncode had gebruikt om soortgelijke functionaliteit aan Chromer versie 1.4.0 toe te voegen. Dat was niet zo moeilijk om te doen: Anticipate is namelijk een open source-app en is vrijgegeven onder de GPL-v3-licentie. Het probleem daarbij is echter dat het gebruik van de code onder die licentie alleen is toegestaan als de app waarin deze gebruikt wordt ook wordt vrijgegeven onder dezelfde licentie.

In eerste instantie reageerde Kumar door een nieuwe versie van Chromer (1.4.1) uit te brengen waarin de code van Ciao volledig herschreven was. Dat is echter in dit geval niet voldoende: hij moest alsnog de broncode van Chromer 1.4.0 vrijgeven. Ciao had inmiddels al aangegeven dat voor hem de kous af is. Kumar had zijn excuses aangeboden en zijn stukken code vervangen. Wel gaf de Anticipate-ontwikkelaar aan dat hij graag zou zien dat Kumar inderdaad alsnog de broncode vrij zou geven en dat is inmiddels gebeurd. Het uiteindelijk vrijgeven zou ook te maken kunnen hebben met de aanhoudende kritiek in onder andere Play Store-recensies.

Vervolg

Voor Daniel Ciao is het hoofdstuk in ieder geval afgesloten. Hij is nu wel van plan om met Anticipate een andere richting in te slaan. Hij geeft op Google+ aan dat het geen nut heeft om Anticipate slechts een open source-alternatief voor Chromer te laten zijn nu de functionaliteit identiek is. Ciao is nu van plan om het 'anticipatie'-gedeelte slimmer te maken en stapt daarbij mogelijk af van Chrome Custom Tabs.

Beide apps zijn te downloaden door middel van de onderstaande knoppen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk