Chrome 73: Lite-pagina's, vernieuwde zoekbalk en Downloads-menu

Chrome 73: Lite-pagina's, vernieuwde zoekbalk en Downloads-menu

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Chrome 73

De nieuwe versie van Google Chrome wordt in de komende weken uitgerold en als eerste komt Google opnieuw met een nieuw Downloads-menu nadat het scherm in versie 70 onlangs nog een make-over kreeg. Nu gaat Google werken met verschillende categorieën waarop je kan sorteren: video's, afbeeldingen en andere. Verder wordt er ook in een kaart een preview weergegeven van de video, afbeelding of het document in kwestie. Voordien kreeg je slechts een eenvoudige lijstweergave te zien van je gedownloade bestanden.

Functies van Chrome 73

Verbeterde zoekbalk

Als tweede is er de langverwachte nieuwe zoekbalk die zijn intrede zal maken op de stabiele versie. Eerder zagen we de verbetering al beschikbaar worden op Chrome Dev en Chrome Canary voor ontwikkelaars en daarna ook voor de Beta.

Foto van de nieuwe adresbalk in Chrome Beta

De nieuwe zoek- en adresbalk is standaard leeg als je hem aantikt, terwijl voordien de huidige url zichtbaar was. Voor gebruikers was het dus niet altijd even duidelijk hoe je dan een nieuwe url invoert. Verder wordt de huidige url als eerste weergegeven onder de zoekbalk met daarnaast ook knoppen om de link te delen of te bewerken. Het icoontje voor het kopiëren naar het klembord lijkt de Beta niet te hebben overleefd.

Lite pagina's

Chrome heeft al langer zijn Databesparing-instelling. De bedoeling van die functie is dat pagina's die traag laden omwille van een slechte internetverbinding of een trage server waarop de website gehost wordt, geoptimaliseerd worden. Zo wordt niet alleen mobiele data bespaart, maar zullen de pagina's ook sneller laden. Databesparing schiet in actie van zodra Chrome berekent dat de laadtijd meer dan vijf seconden bedraagt.

Functies van Chrome 73

Google heeft nu Databesparing compatibel gemaakt met beveiligde HTTPS-pagina's zodat de functionaliteit breder kan worden ingezet. Google benadrukt dat de pagina's inclusief wachtwoorden en cookies nog steeds versleuteld blijven en dat enkel de url zelf met Google gedeeld wordt. Verder komt er een nieuwe aanduiding die duidelijk maakt dat de pagina wordt weergegeven met Databesparing, want in dat geval komt er links naast de zoekbalk een blauw 'Lite'-icoontje. Als je daarop tikt, krijg je de mogelijkheid om toch de originele pagina weer te geven en als gebruikers dat bij een bepaalde website vaker doen, worden Lite-pagina's op die site niet meer gebuikt.

Beschikbaarheid

Chrome heeft nog maar net de features voor Chrome 73 bekend gemaakt en het bedrijf stelt dat de update de komende weken in de Google Play Store verschijnt. Momenteel is de app nog niet te zien op onze toestellen en ook niet op APK Mirror, dus dat wordt nog even geduld hebben.

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome: snel en beveiligd

Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het onder ande ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk