Deepfake-functie
ByteDance is het Chinese moederbedrijf achter Douyin en TikTok, bekend van de short-form video’s die erg populair zijn onder jongere doelgroepen. Volgens marktonderzoeker Watchful.ai zou het Chinese bedrijf werken aan een ‘Face Swap’-functie. Onderzoek in de code van de twee apps gaf inzicht in de wijzigingen die ByteDance heeft doorgevoerd om functie toe te voegen. Voor het onderzoek heeft het onderzoeksbureau de functie ook kunnen inschakelen. Daaruit blijkt dat ByteDance in een vergevorderd stadium zit, voor wat betreft de ontwikkelingen van de deepfake-mogelijkheden.
Na het inschakelen van de specifieke code voor de deepfakes, kon Watchful.ai verschillende screenshots maken van de manier waarop ByteDance de deepfakes toepast. Zo start het proces met een korte kennismaking: gebruikers moeten beelden maken waarop ze knipperen, knikken en ze hun mond open en dicht doen. Tijdens het proces maakt de applicatie een scan van je gezicht, terwijl er ook wordt gekeken naar je identiteit. Zo weet ByteDance ‘zeker’ dat je geen deepfake van een ander persoon maakt. Bij deepfakes maakt men zich zorgen over het misbruiken van gezichten. Vooral bij (bekende) politieke figuren kan zo’n deepfake voor kwalijke situaties zorgen.
Privacymaatregelen
Na het inscannen van de gezichten, kunnen gebruikers kiezen uit een aantal video’s om hun eigen gezicht in te plaatsen. Het gaat om video’s waar ByteDance de eigendomsrechten in handen heeft. Een opvallende vondst van Watchful.ai, zijn aangepaste privacyvoorwaarden voor de functionaliteit. Zo zal ByteDance je gezicht enkel plaatsen in video’s, indien je er zelf toestemming voor geeft. Verder moeten gebruikers volwassen zijn om de functie te mogen gebruiken. Het gebruiken van een foto mag (en kan) niet, omdat ByteDance de privacy en veiligheid van andere gebruikers dient te beschermen. Navraag van TechCrunch, leert dat de functionaliteit niet naar TikTok toe zou komen.
Een woordvoerder van TikTok geeft aan dat de functionaliteit vermoedelijk voor de Chinese Douyin-app is ontwikkeld: de Chinese zuster-applicatie van TikTok. Ondanks uitspraak van de woordvoerder, is het aannemelijk dat de functionaliteit op termijn naar het Westerse TikTok platform toekomt. Het onderzoek van Watchful.ai baseerde zich immers grotendeels op de het Westerse platform, die de functionaliteit inmiddels al lijkt te ondersteunen. Hoe sta jij tegenover deepfakes? Vind je het een mooie uitwerking van de mogelijkheden die artificiële intelligentie biedt? Laat het ons weten in een reactie onder het artikel.
TikTok
TikTok
Gerelateerde artikelen

‘Google toont interesse in TikTok-concurrent Firework’
17 november 2022
VS voert onderzoek uit naar TikTok voor privacyschending
17 november 2022
TikTok geeft gebruikers de optie om ‘link in bio’ te plaatsen
17 november 2022