Mozilla zoekt bètatesters voor Firefox-opvolger, zo test jij de nieuwe Fenix-browser

Mozilla zoekt bètatesters voor Firefox-opvolger, zo test jij de nieuwe Fenix-browser

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Mozilla Fenix

Firefox voor Android zou geen lang leven meer zijn gegund, dat bleek uit een recent document van ontwikkelaar Mozilla. In de plaats zou het bedrijf een gloednieuwe browser naar voren schuiven genaamd 'Fenix', en gebruikers kunnen nu voor het eerst de browser uitproberen. Firefox zou nog twee versie-updates te wachten staan dit jaar en daarna zouden er alleen maar bugfixes te wachten staan tot Mozilla de browser volgend jaar niet meer zal ondersteunen.

Screenshots van de Fenix-browser

Tabbladen en leesmodus

'Fenix', dat is de codenaam voor de Firefox-opvolger, kiest voor een aantal opvallende nieuwigheden. Zo gaat de browser tabbladen bundelen op de homepage in de vorm van sessies en dat gebeurt automatisch wanneer een gebruiker vijf minuten lang zijn browser niet gebruikt. Als je vervolgens terugkeert kan je je sessie weer opvragen. Daarnaast is er ook een belangrijke focus op de incognitomodus die Mozilla een 'Private Session' noemt. Met een druk op een knop op het startscherm kan je anoniem surfen. Een andere interessante feature is de donkere modus die je vanuit de instellingen activeert.

De donkere modus, Private Session en het zijmenu van Fenix

Opvallend is dat de zoek- en adresbalk in Fenix onderaan te vinden is, en als je van beneden naar boven veegt krijg je een menu om een pagina als bladwijzer op te slaan, te delen of de leesmodus te activeren. Die laatste is ook een belangrijke functie in Fenix, want je kan hiermee webpagina's bekijken zonder afleidende factoren te zien. Je kan daarbij zelfs kiezen voor een donker thema in leesmodus en je kan de tekstgrootte aanpassen.

Het snelle menu aan de zoekbalk en de leesmodus van de browser

Fenix testen

Fenix is een open-source-browser en volgens de gelekte planning zal de browser in juni beschikbaar zijn voor het grote publiek. De browser heeft niet alleen andere features en een andere vormgeving, maar is ook gebouwd volgens een nieuwe onderliggende architectuur genaamd 'Gecko'. In onderstaande stappen leggen we je uit hoe je je kan registreren om Fenix te proberen.

> Open de registratiepagina via deze link en tik op de 'RSVP'-knop

> Word lid van de Fenix Nightly-groep door deze link te bezoeken en tweemaal te tikken op 'Lid worden van groep'

> Bezoek deze link en tik op 'Tester worden'

> Download de 'Firefox Preview'-app in de Google Play Store via deze link en tik op 'Installeren'

> Je kan aan de slag met de Fenix Browser

Testers die de browser uitproberen zien de naam 'Firefox Preview' in de browser vermeldt, maar die naam zal vermoedelijk binnenkort gewijzigd worden door Mozilla. Op de registratiepagina wordt de naam Firefox nergens vermeldt door de ontwikkelaars, wat er ook op wijst dat het om een nieuw product gaat. Wat vind jij van Fenix? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Firefox Browser: snel en privé

Firefox Browser: snel en privé

Mozilla Firefox is één van de bekendste browsers en is erg populaire wereldwijd. De mobiele versie van de browser is beschikbaar voor Android en is een prima alter ..

Related articles

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk