Beste browsers voor je Android-telefoon (2022)

Beste browsers voor je Android-telefoon (2022)

Welke browser kan je het beste installeren op jouw Android-telefoon? We bespreken enerzijds de beste allround-browsers en anderzijds de beste die je privacy ter harte nemen. We hebben hun functies onderling vergeleken en browser-benchmarks uitgevoerd. Dit zijn de beste browsers voor Android.

De beste allround-browser - Google Chrome

Deze zal je weinig verbazen, want het is de browser die op elke telefoon staat voorgeïnstalleerd. Maar toch heeft Chrome zijn plaats wel echt verdiend, want Googles browser maakt een mooi compromis tussen snelle prestaties, een goede gebruikservaring en krachtige features.

Allereerst is er de eenvoudige maar krachtige interface waarmee je tabbladen beheert en ze indeelt in afzonderlijke groepen. De instellingen zijn erg duidelijk en Chrome overlaadt gebruikers niet met zijn extra functies en knoppen in de interface. De browser is ook erg stabiel, tenzij je echt graag de avontuurlijke weg op wil met Chrome Bèta, Dev of Canary.

Krachtige functies

Chrome is zeker niet de browser die uitpakt met de meeste functies, maar de diensten die Chrome aanbiedt, zijn ontzettend handig. De browser bewaart je wachtwoorden, betaal- en adresgegevens achter slot en grendel. Daarnaast synchroniseert Chrome die gegevens met de desktopversie, net als ook je bladwijzers en browsegeschiedenis. Gebruik je Chrome ook op desktop, dan ga je die synchronisatie echt missen.

Beste browsers voor je Android-telefoon (2022)
De Pagina bekijken-optie in Chrome

Daar is nog niet alles mee gezegd, want Chrome met de krachtige vertaalfuncties van Translate die automatisch de hulp schieten. Heb je een beperkte databundel, dan is de databesparingsmodus handig en de browser is effectief in het blokkeren van storende pop-ups en advertenties.

Achilleshiel

Toch hoeven we ons ook geen illusies te maken, want Chrome is zeker niet perfect. Als je Chrome gebruikt, bezorg je Google automatisch nog meer informatie over jezelf. Het is een onvermijdelijke achilleshiel van de browser, tenminste in de ogen van de privacybewuste gebruikers. Chrome op Android mist ook personalisatie en de extra mogelijkheden die extensies bieden.

Google Chrome: snel en beveiligd
Google Chrome is de officiële browser van Android sinds Android 4.1. Deze browser is snel en wordt zeer regelmatig door Google geüpdatet. Hiermee is het on ..

Meer info

Alternatieven?

Firefox Browser is de eeuwige concurrent van Chrome, ook op Android. Het mooie aan deze browser is dat Firefox een heel andere aanpak heeft dan Chrome als je de indeling van de interface en functies vergelijkt. En toch is dat vooral een goede zaak.

Firefox had daarnaast met zijn Collecties al tabbladgroepen voor Chrome ze had en je kan naadloos je gegevens synchroniseren met de desktopversie van Firefox. De browser laat jou de kleuren van de interface bepalen en Firefox werkt in tegenstelling tot Chrome met extensies. Een nadeel is dan weer dat Firefox wat minder snel is en dat zijn interface en menu's minder gebruiksvriendelijk kan zijn in de ogen van gebruikers.

Firefox Browser: snel en privé
Mozilla Firefox is één van de bekendste browsers en is erg populaire wereldwijd. De mobiele versie van de browser is beschikbaar voor Android en is een prima alter ..

Meer info

Beste browsers voor je Android-telefoon (2022)

Nog zo'n geduchte concurrent is Microsoft Edge. Deze browser concurreert met Chrome als het om zijn functionaliteiten gaat en synchroniseert al je gegevens met de browser voor Windows. Edge werkt daarnaast ook met extensies en heeft een handige leeslijst waar je webpagina's bewaart die je later wil lezen.

Er is verder een leesmodus die advertenties van pagina's verwijdert voor een vlottere leeservaring en de app heeft een ingebouwde notitiefunctie. Aan de andere kant is Edge wel minder snel dan Chrome en de personalisatie is beperkter vergeleken met Firefox. De browser is namelijk zo gemaakt dat hij voor gebruikers aanvoelt zoals zijn desktopbroertje.

Microsoft Edge
Microsoft Edge is de opvolger van Internet Explorer en ingebouwd in Windows 10. Deze browser is in de Play Store beschikbaar en onder de naam Microsoft Edg ..

Meer info

Beste browsers voor je Android-telefoon (2022)

De beste privacyvriendelijke browser - Vivaldi Browser

Zoals gezegd hebben we browsers vanuit twee verschillende oogpunten bekeken, maar dat wil niet zeggen dat Vivaldi alleen maar interessant is omwille van zijn privacyfuncties. Het is eerder een sterke allrounder zoals Chrome die wel met de mogelijkheid komt om trackers en advertenties te blokkeren.

Geeft gebruikers controle

Vivaldi-gebruikers krijgen in de instellingen de mogelijkheid om hun privacy zelf in handen te namen, ook al zijn niet alle privacyfuncties standaard actief. Zo krijg je allereerst bij het instellen van de browser de vraag of je alleen trackers wil blokkeren, trackers en advertenties of geen van beide.

Beste browsers voor je Android-telefoon (2022)
De Vivaldi-interface

De browser is Chromium-gebaseerd, maar maakt geen gebruik van het WebView-systeem dat gebruikersdata naar Google verstuurt. Verder zijn alle gegevens die de Android-versie synchroniseert met de desktopvariant, versleuteld door end-to-end-encryptie.

Personalisatie en features

Daarnaast heeft Vivaldi nog meer troeven in handen. Niet alleen presteert hij erg snel, maar de browser heeft een erg mooi design en een rijk aanbod aan functies. Er is bijvoorbeeld ondersteuning voor extensies, een leesmodus, een notitiefunctie, meerdere thema's, een aanpasbare indeling van de interface, handige gestures en ga zo maar door. Vivaldi werkt zelfs in auto's.

Het grootste nadeel aan Vivaldi is dat de app niet het grootste pakket aan mogelijkheden heeft voor de meest privacybewuste gebruiker. Zeker als je gaat vergelijken met de uitgebreide privacyfunctionaliteiten van de Tor Browser.

Vivaldi Browser: Snel & veilig, incl. ad blocker
Vivaldi is een nieuwe webbrowser met geïntegreerde advertentieblokkering, bescherming tegen traceerders en vele handige ingebouwde functies. Je kunt browsen met onz ..

Meer info

Alternatieven?

Tor Browser is een van de interessantste apps voor wie online helemaal geen sporen wil achterlaten. De browser verbergt je IP-adres en vervangt het met een ander exemplaar en op die manier kan je ook je internetprovider om de tuin leiden. Je kan ook browsen op websites die je provider normaal zou blokkeren.

Anderzijds worden trackers geblokkeerd en Tor gebruikt een zogenaamde fingerprinting-techniek die moet voorkomen dat er alsnog een profiel van gebruikers wordt gemaakt. Bij die methode maakt alle data van gebruikers hetzelfde, zoals: het type van je telefoon, de grootte van het scherm, de tijdzone, de Android-versie enzovoort. Het nadeel is dat Tor niet de snelste browser is, want je internettrafiek wordt door drie lagen van encryptie versleuteld.

Tor Browser
Alles draait bij Tor Browser om het bewaren van de anonimiteit van de gebruiker, want cookies worden niet meer aan elkaar gekoppeld en de surfgeschiedenis wordt ..

Meer info

Anders dan Tor is de Brave Browser er ook eentje die meer de gezonde balans opzoekt tussen snelheid, handige functies en privacy. Brave blokkeert standaard advertenties maar laat zijn gebruikers wel toe om hun favoriete websites te steunen aan de hand van BAT-cryptomunten. Brave forceert websites om een veilige HTTPS-verbinding te gebruiken. Een andere handigheid is de mogelijkheid om voor privébrowessessies een andere zoekmachine in te stellen dan bij het normale browsen.

Brave kan verder je gegevens synchroniseren met de desktopversie, er is een donker thema, ondersteuning voor tabbladgroepen en je kan de indeling van de interface aanpassen. Brave behoort net boven de middenmoot wat snelheid betreft.

Brave Browser: snelle en veilige privacy browser
De Brave Web Browser is veilige webbrowservoor Android met een ingebouwde adblocker voor advertenties van derden. Brave is bsnel, veilig en privé en voorkomt dat je ..

Meer info

Beste browsers voor je Android-telefoon (2022)

Uiteraard zijn er nog veel meer goede keuzes als het om browsers voor Android gaat en we zijn dan ook benieuwd naar jou favoriete browsers. Vertel ons welke browser jij gebruikt in de reacties onderaan dit artikel.

De beste apparaten en diensten voor Android die je kan vinden

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Samsung Galaxy XCover 6 Pro komt naar Nederland voor 609 euro

Samsung heeft de Galaxy XCover 6 Pro aangekondigd voor Nederland. De rugged Xcover-smartphone is de krachtigste tot nu toe in...

Samsung brengt beveiligingsupdate van juli nu al uit

Samsung heeft de beveiligingsupdate van juli nu al uitgebracht. Google moet zijn Pixel 6-telefoons nog van de update voorzien...

Huawei Watch Fit 2 review: luxe fitnesstracker is verrassend goed

Sinds 15 juni is de Huawei Watch Fit 2 te koop in Nederland. De nieuwe rechthoekige fitnesstracker van Huawei is de opvolger...

Zo pas je je ‘niet-thuis voorkeur’ aan via de PostNL app

Wil je er zeker van zijn dat jouw pakket op de afgesproken plek wordt bezorgd, dan kan je je bezorgvoorkeuren aanpassen. Zo d...

Xiaomi Smart Band 7 Pro officieel: nu met gps, NFC en groter scherm

Xiaomi heeft een Pro-versie van zijn Smart Band 7 Pro in China voorgesteld. De Smart Band 7 Pro komt met een breder scherm, N...

Samsung start uitrol Android 12 voor de Galaxy A02s en Galaxy A21s

Eigenaren van de Samsung Galaxy A02s en Galaxy A21s kunnen uitkijken naar een nieuwe Androidversie. Samsung is namelijk ges...

AW Poll: welke beveiligingsupdate staat er op je telefoon?

Fabrikanten brengen regelmatig beveiligingsupdates voor hun telefoon. Daarmee zorgen ze ervoor dat jouw smartphone of tablet...

Deze update voor Google Foto's is klein maar fijn

De huidige manier van foto's of video's delen in Google Foto's gaat op de schop. Google heeft namelijk een update voor de ap...

Lees meer

Net binnen

Deze update voor Google Foto's is klein maar fijn

De huidige manier van foto's of video's delen in Google Foto's gaat op de schop. Google heeft namelijk een update voor de ap...

AW Poll: welke beveiligingsupdate staat er op je telefoon?

Fabrikanten brengen regelmatig beveiligingsupdates voor hun telefoon. Daarmee zorgen ze ervoor dat jouw smartphone of tablet...

Zo pas je je ‘niet-thuis voorkeur’ aan via de PostNL app

Wil je er zeker van zijn dat jouw pakket op de afgesproken plek wordt bezorgd, dan kan je je bezorgvoorkeuren aanpassen. Zo d...

Samsung start uitrol Android 12 voor de Galaxy A02s en Galaxy A21s

Eigenaren van de Samsung Galaxy A02s en Galaxy A21s kunnen uitkijken naar een nieuwe Androidversie. Samsung is namelijk ges...

Huawei Watch Fit 2 review: luxe fitnesstracker is verrassend goed

Sinds 15 juni is de Huawei Watch Fit 2 te koop in Nederland. De nieuwe rechthoekige fitnesstracker van Huawei is de opvolger...

Lees meer