Autoriteit Persoonsgegevens: CoronaMelder voldoet nog niet

Autoriteit Persoonsgegevens: CoronaMelder voldoet nog niet

Advies CoronaMelder

"De CoronaMelder is nog niet klaar voor gebruik", dat is de conclusie na een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens die zich boog over de app. Recent belandde de CoronaMelder in de Google Play Store, klaar om binnen twee weken voor het grote publiek beschikbaar te zijn. Toch zijn er verschillende items op de to-do-list van de AP waar de app nog aan moet voldoen.

Laten we beginnen met een positieve toon. De CoronaMelder-app respecteert an sich wel degelijk de privacy van haar gebruikers, dat stelt de AP vast. De app kent de locatie, naam en contacten van burgers niet en de hele opzet van de app duidt erop dat privacy over de ganse lijn centraal stond tijdens de ontwikkeling. Dat is ook wat Androidworld al vaststelde.

Beelden van de app

Wettelijk kader

Toch zijn er veel omliggende factoren die tot het negatieve advies van de AP hebben geleid. Allereerst is er nog geen wettelijk kader rond het gebruik van de app. Er moet volgens de Autoriteit een tijdelijke wet komen die stelt dat het (tijdelijke) gebruik van de app nooit verplicht kan worden. Dat is wel wat het Ministerie communiceert, maar zonder die juridische grondslag is de "introductie van de notificatie-app onmogelijk", aldus de AP. Minister de Jonge (Volksgezondheid) reageerde al in een brief aan de Kamer dat hij die richtlijn ter harte neemt, al is hij het er niet helemaal mee eens. Er wordt gewerkt aan een spoedwet, en hopelijk is die tegen 1 september klaar.

Beelden van de app

Een volgende heikel punt is het onderliggende systeem waarmee de app is ontwikkeld. De Blootstellingsmeldingen voor Android en iOS zijn respectievelijk door Google en Apple ontwikkeld. Volgens de AP moeten er afspraken met de techbedrijven worden gemaakt zodat er zekerheid is dat de gegevens van gebruikers niet op een server belanden.

Beheer van de server

Als laatste zijn er ook vragen omtrent het beheer van de server in Nederland, want er is nog onduidelijkheid over wie die zal beheren. Eerst werd er aan de Belastingsdienst gekeken, maar die aanvaard die taak voorlopig niet. De server moet daarnaast ook aan de nodige privacystandaarden voldoen.

Minister Hugo de Jonge heeft de koning verzocht om het wetsvoorstel rond de CoronaMelder zo snel mogelijk naar de Tweede Kamer te sturen. Verder wordt de app nu volop getest in Drenthe, Overijssel, de regio IJsselland en delen van Gelderland. Pas als blijkt dat de app zijn effectiviteit bewijst in die provincies kan er een uitbreiding naar heel Nederland plaatsvinden.

CoronaMelder
CoronaMelder is de officiële corona notificatie-app van Nederland, ontwikkeld onder het toezicht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De ap ..

Meer info

Lees meer over:
Medisch CoronaMelder

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties