'Onderzoek: apps vormen de beste aanpak tegen het coronavirus'

'Onderzoek: apps vormen de beste aanpak tegen het coronavirus'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Apps tegen COVID-19

In een onderzoek dat versnelt in het wetenschapsmagazine Science verscheen, onderzochten wetenschappens van de universiteit van Oxford de beste manieren om de verspreiding van een virus in te dammen.

Volgens de studie is onze huidige aanpak van de isolatie van besmette personen onvoldoende, omdat een virus zoals COVID-19 zich ongemerkt en aan een hoog tempo verspreidt. Met corona kan je namelijk al mensen besmetten tijdens de incubatieperiode, dus lang voordat je zelf nog maar de eerste symptomen voelt. Als je dus mensen die besmet zijn in isolatie plaatst en vervolgens vraagt met wie de persoon in contact is gekomen, dan ben je volgens de wetenschappers vaak al te laat.

Contact tracing

Zij stellen een methode van contact tracing voor die aan de hand van een app gebeurt die een grote groep van mensen op hun telefoons gebruikt. De app kan zelf aan de hand van de locatie van gebruikers weten met wie de persoon in contact is geweest, en in geval dat je in contact bent geweest met een besmette persoon, kan je een melding krijgen met het verzoek om jezelf in quarantaine te plaatsen. Volgens het Britse onderzoek kan je met zo'n aanpak aan de hand van een app wel effectief een virusuitbraak onder controle krijgen.

Corona Tracker

CoroGuard is een voorbeeld van een app die contact tracing uitvoert

Toch zijn er nog vraagstukken die vooral draaien rond de organisatie van zo'n initiatief en dan vooral op het vlak van privacy en ethische kwesties. De wetenschappers van Oxford stellen dat het algoritme van de app openbaar en testbaar moet zijn en er moet een beleidsorgaan het nodige toezicht houden. Daarnaast mag de app alleen tijdelijk gebruikt worden, want na de pandemie kan het niet de bedoeling zijn dat de app locatiegegevens van gebruikers kan blijven verzamelen.

De huidige initiatieven

Marion Koopmans, hoogleraar virologie aan het Erasmus MC, zegt tegen NRC dat zo'n app met contact tracing een heel doeltreffend instrument kan zijn in de uitdovingsfase van de pandemie wanneer de maatregelen van de overheid weer versoepeld worden en cafés en restaurants opnieuw de deuren openen. Als er onder die omstandigheden alsnog een lokale uitbraak plaatsvindt, kan er snel en doeltreffend gereageerd worden.

Verschillende overheden en bedrijven werken momenteel aan apps om in te zetten tegen het coronavirus en ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO overweegt een contact tracing-functie in zijn nieuwe MyHealth-app. Daarnaast delen Europese netwerkproviders en Google al geanonimiseerde gegevens met de Europese Unie om zo de verspreiding van het virus beter in kaart te brengen.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk