Tientallen apps in Play store zijn geïnfecteerd met nieuwe adware

Tientallen apps in Play store zijn geïnfecteerd met nieuwe adware

Adware

Volgens Avast is er heden een nieuw type adware, dat voortdurend schermvullende advertenties weergeeft en in sommige gevallen de gebruiker probeert te overtuigen om meer apps te installeren. Er zijn twee varianten van de adware, en de nieuwere versie die je voornamelijk vindt in muziek- en fitness-apps is bijna 28 miljoen keer geïnstalleerd, met name in India, de Filipijnen, Indonesië, Maleisië, Brazilië en het Verenigd Koninkrijk.

Avast zegt dat het 40 adware-apps heeft ontdekt in de Google Play Store, die met elkaar zijn verbonden door het gebruik van Android-bibliotheken van derden, welke de beperkingen van de achtergrondservice in de nieuwere Android-versies omzeilen. "Hoewel het omzeilen op zichzelf niet expliciet verboden is in de Play Store, detecteert Avast het als Android: Agent-SEB [PUP], omdat apps die deze bibliotheken gebruiken de accuduur van de gebruiker verkorten en het apparaat langzamer maken. De toepassingen gebruiken de bibliotheken om continu meer en meer advertenties voor de gebruiker weer te geven, in strijd met de Play Store-regels," voegde het toe. Avast zegt dat het contact heeft opgenomen met Google om de apps te laten verwijderen.

Reclame advertentie in een game

TsSdk

Het antivirusbedrijf heeft de adware 'TsSdk' genoemd, omdat de term werd gevonden in de eerste versie van de adware. Met behulp van apklab.io, een platform voor informatie over mobiele dreigingen, vond Avast twee versies van TsSdk in de Play Store die beide aan dezelfde code zijn gekoppeld. De oudste van de twee versies is 3,6 miljoen keer geïnstalleerd en was onderdeel van eenvoudige gaming-, fitness- en fotobewerkingstoepassingen. Dergelijke apps worden meestal geïnstalleerd in India, Indonesië, de Filippijnen, Pakistan, Bangladesh en Nepal.

Lees meer over:
Google Play Store

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties