App van de Week: Zwemwater helpt je veilig te recreëren

App van de Week: Zwemwater helpt je veilig te recreëren

Het is heerlijk weer, maar met die hoge temperaturen wil je wel eens een frisse duik nemen. Genoeg plekken in Nederland waar dat kan, maar zoetwater-avonturen zijn niet altijd even veilig. Soms is de kwaliteit van het water niet goed. De App van de Week, Zwemwater, helpt je een gezonde, goede keuze te maken.

Zwemwater

Je kunt natuurlijk lekker richting de zee gaan, maar vaak zijn recreatiewateren net iets dichterbij. Je kunt daar even snel heenfietsen (of een korte autorit maken) om even lekker een boek te lezen in de zon en als het even te heet (of te zweet) wordt het water in te gaan. Met de app Zwemwater kun je zien welk water je het beste kunt kiezen. De waterschappen houden hierin namelijk bij wat de status van een bepaald water is. Zo kan het water van een slechte kwaliteit zijn, waardoor zwemmen wordt afgeraden, maar kan het ook prima zijn en word je juist uitgenodigd om lekker te komen pootjebaden.

Van het zwemmen mag je veel verwachten, van de app niet. Die is duidelijk gemaakt om functioneel te zijn en niet per se mooi. Wanneer je de app opent zie je twee jonge meisjes die in het water springen onthoofd worden door een blok met daarin de logo’s van het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschap en het Ministerie van Rijkswaterstaat. Onderaan zie je vier keuzes: de zwemwater-kaart, zoeken, veilig zwemmen en maak een *^#(# (hier staat eigenlijk melding, maar dat valt van de knop af).

App van de Week: Zwemwater helpt je veilig te recreëren

Recreatiegebied

Tik vervolgens op de zwemwaterkaart (die bovenin plotseling wel goed gespeld is) en je krijgt een landkaart van Nederland te zien met allerlei icoontjes. Zoom in op jouw locatie (of je bestemming). Vervolgens zie je specifiek het meertje of watertje waar je wil zwemmen en staat er waarschijnlijk een icoontje bij (staan er meerdere onder elkaar, dan moet je nog iets dieper zoomen). Tik erop en je ziet hoe het recreatiegebied heet. Tik er nog eens op en je ziet hoe de kwaliteit van het zwemwater is.

Daarnaast is er nog meer handige informatie te zien. Zo staat er wanneer de laatste monsterafname was, wanneer de volgende is en staat er wat tekst over het betreffende watertje. Kijk ook goed naar de iconen die er staan. Zo kun je te weten komen of je er kunt parkeren, welk type water het is, of er een speelweide is en of je er een horecagelegenheid kunt vinden voor een verkoelende sinas of een ijsje. Het is zelfs mogelijk om het gebied te delen met iemand of de route in te stellen naar het gebied.

Heel veel informatie op één plek

De app mag dan niet al te prachtig zijn, dit werkt wel als een trein. De veelheid aan informatie die toch op eenvoudige en doeltreffende wijze wordt weergegeven is indrukwekkend. Het voelt compleet. Wil je trouwens niet helemaal op die landkaart zoomen, dan kun je ook ‘zoeken’ kiezen. Onder ‘veilig zwemmen’ zie je nog wat advies vanuit de overheid over de risico’s van zwemmen. Mocht je op een locatie zijn gearriveerd en de informatie blijkt niet te kloppen, dan kun je ook een melding maken door de zwemwatertelefoon te bellen. De nummers (per provincie) staan onder ‘maak een melding’.

Mocht je trouwens meer een zoutwaterrat zijn, dan kun je ook informatie vinden over de verschillende zeestranden die we in Nederland rijk zijn. Daar is het misschien wel nog belangrijker om goed beslagen ten water te gaan: kwallen, stromingen en bijvoorbeeld eb en vloed kunnen het zeezwemmen flink beïnvloeden. De zomer is nog niet voorbij, dus gooi eens niet dat zwembadje in je tuin vol en ga eens gezellig naar een recreatieplas. Maar, wel eentje die wordt goedgekeurd door de Zwemwater-app.

Zwemwater
Zwemmen op een buitenlocatie in Nederland, check dan eerst met de Zwemwater-app hoe veilig het (water) is! ..

Meer info

App van de Week

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zaterdag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Ga jij in de zomer graag zwemmen in een recreatieplas? Gebruikte jij deze app al? Laat je ervaringen achter in de reacties bij dit artikel.

Lees meer over:
App van de week Zwemwater

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties