App van de week: vul je wijnkennis aan met Vivino

App van de week: vul je wijnkennis aan met Vivino

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Misschien herken je het: je staat voor het wijnschap, maar hebt eigenlijk geen enkel idee of de perfecte wijn er tussen staat – er zijn immers zoveel verschillende soorten en smaken, dat het maken van een keuze soms onmogelijk lijkt. Vivino probeert je daarbij te helpen door de belangrijkste kenmerken van een wijn te geven zodra je ‘m scant.

Vivino

Als ik het wijnschap bezoek word ik altijd overweldigd door het uitgebreide aanbod; daarbij kies ik te allen tijde dezelfde wijn, simpelweg omdat het enorm tijdrovend is om alle kenmerken van wijnen te ontrafelen op het internet. Laatst liep dat toch iets anders toen ik het advies kreeg om Vivino mee te nemen naar de supermarkt. Vivino is, zoals je verwacht van de App van de week, een applicatie voor je Android-telefoon, en laat je wijnen scannen, vergelijken en reviewen voor een de community van over de hele wereld.

App van de week: vul je wijnkennis aan met Vivino

Mocht je Vivino eens uit willen proberen, dan dien je wel een account aan te maken. Hiervoor kun je bij de registratie kiezen tussen een koppeling met Facebook of Google en het registreren met een e-mailadres. Naast het mailadres – en uiteraard een wachtwoord voor het inloggen – hoef je enkel je naam op te geven. Er wordt verder gevraagd om een regio in te vullen, evenals de taal waarin je de app wil gebruiken.

Fotografeer je wijn

Na de installatie kom je terecht op het 'Voor jou’-scherm van Vivino. In dit tabblad geeft Vivino een aantal suggesties voor de wijnen die je zou kunnen uitproberen. Alle wijnen die je in Vivino scant, leveren een bijdrage aan de suggesties op het scherm met wijnsuggesties. Voor deze test werd er een fles prosecco gescand, waarna Vivino met allerlei prosecco-suggesties kwam opdraven. Gezien Vivino probeert wijn te verkopen, is het wel lastig om te bepalen of de wijnen het beste bij jou, of het beste bij de marketingplannen van Vivino passen.

Gerelateerde artikelen

Net kwam het woord ‘scannen’ al even ter sprake, en dat is wat de Vivino-app zo fijn maakt als je bij een slijterij of de lokale supermarkten op bezoek gaat. Voor het scannen van een fles wijn klik je op de fotoknop rechtsonder. Vervolgens zie je een drietal opties: het scannen van een menukaart, het scannen van één wijnfles en tot slot het scannen en vergelijken van meerdere wijnflessen. Daarbij scan je voor wijnflessen het label voorop de fles, niet het gedetailleerdere label achterop de fles.

App van de week: vul je wijnkennis aan met Vivino

Na het maken van de foto zal Vivino de fles automatisch herkennen en geeft de app informatie die betrekking heeft op de gescande fles, zoals de reviews over de wijn en de maaltijden waar de wijn bij zou kunnen passen. Ook weergeeft Vivino de prijs van de wijn, en worden vergelijkbare wijnen weergegeven, zodat je eventueel iets nieuws uit zou kunnen proberen. Lukt het niet om de juiste wijn te vinden met het scannen, dan kun je in Vivino ook handmatig de wijn opzoeken. Hoewel dat meer tijd kost, is het vaak wel succesvoller.

Vivino-community

Vivino is echter meer dan een app om je wijnen in te kunnen scannen en vergelijken: Vivino heeft de wijnliefhebbers namelijk een plek gegeven om vol passie te schrijven over de wijnen die ze drinken – via het zoektabblad kun je naast de soorten wijnen ook mensen op Vivino opzoeken. Dit doe je door op de zoekbalk te klikken en dan te kiezen voor ‘Gebruikers’. Vivino schotelt je vervolgens een lijst voor met populaire Nederlandse Vivino-gebruikers, evenals een algemene lijst van wijnkenners op het platform.

App van de week: vul je wijnkennis aan met Vivino

Je kan hun activiteiten volgen door op ‘Volgen’ te klikken bij hun naam. Mocht je iemand kennen die op Vivino aanwezig is, dan kun je hem of haar bovenaan de zoekpagina voor gebruikers opzoeken en beginnen te volgen. Als je eenmaal de gewenste gebruikers volgt, kun je terecht op het zogenoemde ‘Vrienden’-tabblad. Op dit tabblad vind je berichten – het gaat daarbij bijvoorbeeld om reviews van wijnen – van de mensen die je volgt. Jij kunt uiteraard ook zelf een bijdrage leveren door berichten te plaatsen (in de vorm van een foto), of door wijnen te beoordelen.

Gerelateerde artikelen

Tot slot is er het profieltabblad met daarin nog één belangrijke functie: een overzicht van de wijnen die je in huis hebt gehaald. Klik daarvoor op de ‘Wijnkelder’-functie en voeg wijnen toe door er een foto van te maken. Op die manier krijg je een overzicht van alle wijnen die je in huis hebt liggen, dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je de supermarkt in wandelt en wil weten of je een specifieke wijn hebt liggen. Met de zoekknop bovenaan je wijnkelder kun je ook nog eens makkelijk zoeken tussen de wijnen die je hebt liggen.

Installeer Vivino

Vivino is gratis te downloaden vanuit de Google Play Store of Apple App Store en vereist ook zodra je de app gebruikt geen abonnement of eenmalige betaling. Uiteraard kun je wel wijnen kopen binnen Vivino, maar dat is een afzonderlijke functie die je niet hoeft te gebruiken. Ben jij van plan Vivino uit te proberen? Wat vind jij van het concept? Laat het ons zeker weten in de reacties onder het artikel.

Vivino: Bestel de juiste wijn

Vivino: Bestel de juiste wijn

Misschien is je vader minder een bierliefhebber en drinkt hij liever een glaasje wijn. In dat geval kan je hem de Vivino-app aanraden, waarmee je wijnen identificeer ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk