App van de Week: Vibe is een datingapp waarin niet wordt gepraat

App van de Week: Vibe is een datingapp waarin niet wordt gepraat

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Het is zomer, er zijn geen zware coronamaatregelen en een mens wil wat. Je kunt natuurlijk een leuk persoon tegenkomen op een festival, maar als je daar niet zo van bent, of je tijdens een festival liever met andere dingen bezighoudt, dan kun je grijpen naar een datingapp. Maar ja, dan moet je weer oeverloos chatten en wat zeg je dan? Om die reden is de Nederlandse app Vibe geïntroduceerd.

Swipen, matchen, chatten

Wie zich wel eens op Tinder of een andere datingapp begeeft kent het wel: je hebt geswiped, je hebt een match, je bent blij: en dan? Je kunt natuurlijk een leuke openingszin hebben en een grappig gesprek aangaan, maar wanneer ga je over tot die vraag: gaan we elkaar zien? Doe je het te snel, dan jaag je sommige mensen weg, doe je het te langzaam, dan verdwijn je al snel tussen de penvrienden. Je moet daarin soms de juiste timing zien te vinden en dat lukt niet iedereen.

Nu kun je zeggen: maar als iemand interesse heeft, dan komt dat vanzelf wel, maar je kunt ook een app inzetten zoals Vibe. In Vibe swipe je ook, maar heb je bij een match helemaal niet de mogelijkheid om te gaan chatten. Je maakt meteen een afspraak voor een date. Gelukkig is Vibe een slimme app: op basis van jouw antwoorden en die van je date (op een vrij uitgebreide enquête) krijg je leuke opties voor activiteiten. Je hoeft niet iets heel sportiefs te doen, als je hebt aangegeven dat je alleen maar wil cocoonen.

Gerelateerde artikelen

Meteen op date

Dat is het. Eén van de matches stelt een datum voor, kiest een activiteit, vervolgens komt Vibe met een optie om die activiteit te doen en vervolgens nodigt de app je match uit voor de date. Handig dat Vibe met opties komt, want niet iedereen is een held in het bedenken van dates. Maar, niet met je match kunnen praten maakt het allemaal natuurlijk wel extra spannend: komt die persoon wel opdagen? Tegelijkertijd is Vibe wel vrij streng: zo kun je niet zomaar een account aanmaken, je profiel wordt eerst bekeken en moet worden goed bevonden om van Vibe gebruik te kunnen maken.

Er is wel wat extra informatie voordat je swipet: omdat je allebei de enquête invult zie je niet alleen iemands gezicht, leeftijd en naam, maar ook hoeveel procent je matcht. Je kunt zelfs bekijken waarop jullie matchen, zodat je niet met een roker eindigt als je daar een hekel aan hebt, of met iemand die wat aan de dunne kant is terwijl jij liever meer wil hebben om vast te pakken. Het idee achter Vibe is duidelijk: het gaat om het gevoel dat je bij iemand krijgt, maar het voelt wel gek om dat gevoel niet te kunnen polsen. Vaak lees je in iemands woorden of de manier waarop iemand spreekt al wel iets over iemand. Aan de andere kant kan dat je ook compleet op het verkeerde been zetten, waardoor je iemand beter meteen kunt ontmoeten.

App van de Week: Vibe is een datingapp waarin niet wordt gepraat

Datingapp Vibe 

Meteen een date, klinkt als gedoe? Toch hoef je niet meteen volledig opgedoft in je beste zondagskleren op te komen dagen. Door het juist wat meer casual te houden, ziet iemand je hoe je zelf het meest op je gemak bent en hoe je er waarschijnlijk het vaakst uitziet, waardoor er niet zoveel druk op je ligt. Het is op die eerste date in eerste instantie toch een beetje de kat uit de boom kijken. Juist omdat het meteen een date is, terwijl je die persoon niet hebt gesproken, lijkt Vibe het daten wat meer zoals in de Verenigde Staten te willen maken. Hierin ben je niet constant met matches aan het chatten, maar heb je gewoon meer echte dates op basis waarvan je je oordeel velt.

App van de Week: Vibe is een datingapp waarin niet wordt gepraat

Vibe is niet voor iedereen, maar het biedt wel een frisse wind door datingapps, en nog een Nederlandse bries ook. Je moet voor deze app misschien wat meer lef hebben, maar zeker als je bijvoorbeeld in een grote stad woont of werkt, dan kun je vrij gemakkelijk aan het daten slaan. De app is duidelijk, ziet er professioneel uit en is enorm laagdrempelig. Het enige wat jammer is, dat is de heteronormatieve inval. Wij hebben niet kunnen vinden hoe je bijvoorbeeld als vrouw andere vrouwen vindt om mee te matchen, of als man andere mannen. Of misschien wel allebei. Dat blijkt ook wel uit de beelden die Vibe bijvoorbeeld gebruikt in zijn communicatie: dat is allemaal erg hetzelfde man-vrouw-datingbeeld en dat is op meerdere gebieden inclusiviteit wat ons betreft een gemiste kans. Zeker voor een app die zich ‘a modern-day dating app’ noemt. Dus toch nog niet helemaal de frisse wind die het had kunnen zijn.

App van de Week

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zondag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Vibe

Vibe

Wie zich wel eens op Tinder of een andere datingapp begeeft kent het wel: je hebt geswiped, je hebt een match, je bent blij: en dan? Je kunt natuurlijk een leuke ope ..

Begeef jij je wel eens op datingapps en denk jij dat Vibe het bij het rechte eind heeft? Laat jouw mening achter in de reacties bij dit bericht.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk