App van de week: scan je documenten gemakkelijk met Adobe Scan

App van de week: scan je documenten gemakkelijk met Adobe Scan

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Met het nattige weer buiten en de coronacrisis in het land, vertoeven we met zijn allen vaker binnenshuis. Je kan een hele middag achter de buis hangen, maar je kan ook documenten in je digitale bibliotheek plaatsen. Adobe Scan helpt je bij het digitaliseren van papieren documenten.

Adobe Scan 

Steeds meer bedrijven zijn gestopt met het leveren van papieren documenten, je krijgt ze dan via je e-mail of een andere ‘online inbox’ aangeleverd. Het nadeel is dat je documenten vervolgens zowel on- als offline gevonden kunnen worden. Dat kan een hoop gedoe opleveren als je een specifiek stuk terug moet vinden. Adobe Scan helpt met het scannen van brieven, andersoortige documenten, notities, visitekaartjes en zelfs hele whiteboards.

App van de week: scan je documenten gemakkelijk met Adobe Scan

Volgens Adobe ligt de USP van Scan echter niet bij het maken van de foto’s om documenten te scannen, maar juist bij de mogelijkheden om gescande documenten naderhand nog te bewerken. Laten we echter beginnen bij het maken van de scans van de documenten. Adobe laat je kiezen uit een viertal modi: whiteboard, formulier, document en ‘visitekaartje’. Je kunt wisselen tussen deze modi door te vegen tussen de modi, of door op de naam van de te scannen contentvorm te klikken.

Maak de scans 

In het voorbeeld hieronder heb ik een scan gemaakt van een bestellling die bij IKEA is geplaatst. Daarbij zie je dat hij de randen nagenoeg perfect weet te vinden. Op een aantal plekken zie je dat de Scan-app het bureau meepakt, dat is jammer, maar heeft geen effect op de leesbaarheid van mijn factuur. Het scannen zelf verloopt erg makkelijk: zodra hij op 'document' staat zal de app proberen om automatisch een scan te maken en gaat hij op zoek naar een rechthoekig vlak.

App van de week: scan je documenten gemakkelijk met Adobe Scan

In het geval van deze factuur was de scan binnen luttele seconden afgerond. Nadat de scan van je document is afgerond, verschijnt deze in een rondje rechtsonder. Klik je daarop, dan kom je uit bij de gescande versie van het document – of een van de andere gescande contentvormen – en kun je de scan bijstellen. Bij de hoeken van de scan wordt een rondje aangebracht die je met de hand kan verschuiven, om de scan te perfectioneren.

Bewerk de scans 

Over het algemeen, zo merkte ik tijdens het scannen van de documenten, hoefde ik maar weinig te bewerken aan het formaat van de scans. Als de content zo goed in beeld is gebracht, kun je ervoor kiezen om het te exporteren als een PDF-bestand. Nadat het exporten is afgerond, kun je er direct voor kiezen om een JPEG-afbeelding te exporteren, mocht dat je voorkeur hebben. Let er wel op dat je met een JPEG niet de mogelijkheid hebt om tekst in het bestand te selecteren: dat kan wel met de PDF.

App van de week: scan je documenten gemakkelijk met Adobe Scan

Toch kan het zo zijn dat je er voor de export achter komt dat er gegevens op staan die je liever niet in het definitieve PDF-bestand wil verwerken. Of wat dacht je van een vouw in het midden van het document. Adobe Scan biedt daarvoor de ‘Opschonen’-optie aan in zijn Scan-applicatie. Middels de functionaliteit kan je zulke ‘vouwen’ uit het documenten doen verdwijnen. Vlekken in het document? Ook geen enkel probleem. Bij het opschonen pakt Adobe Scan de kleuren van omliggende vlakken om het niet op te laten vallen.

Exporteren 

Zoals eerder aangegeven moet je de contentvormen (een formulier, visitekaartje, whiteboard en het document) eerst exporteren als PDF. Voordat je exporteert uit Adobe Scan kun je nog de kleuren en het formaat van het document wijzigen. Ben je niet tevreden met de scan, dan kun je ervoor kiezen om het document te verwijderen en opnieuw te beginnen. Let er tot slot op dat de Scan-app direct een generieke naam geeft aan het PDF-bestand. Met het pennetje bovenaan kun je de naam van het te exporteren bestand wijzigen.

App van de week: scan je documenten gemakkelijk met Adobe Scan

Nadat het document is geëxporteerd kun je in het PDF-bestand de geschreven tekst selecteren. Let wel, dit werkte bij mij enkel voor de documenten. Het leek, om onbekende redenen, niet met een visitekaartje te werken. Wellicht had het te maken met de kwaliteit van de scan. Dat zorgde er ook voor dat ik één van de functionaliteiten niet uit kon proberen, namelijk dat Adobe Scan direct alle gegevens van een visitekaartje kon omzetten in een contactpersoon op je telefoon.

Adobe Scan installeren 

Adobe scan is voor iedereen gratis te gebruiken, je dient wel in te loggen met een Adobe-account, of een Google of Facebook-account. Voor het installeren van Adobe Scan kun je terecht in de Google Play Store of de iOS App Store. Ben jij van plan de app te gaan gebruiken? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Adobe Scan: PDF-scanner, OCR

Adobe Scan: PDF-scanner, OCR

Adobe Scan is een uitgebreide scan-app waarmee je eenvoudig documenten kunt digitaliseren. Daarbij worden documenten automatisch bijgesneden en wordt tekst herkend. ..

0 reacties

Apps

Dit vind je misschien ook leuk