App van de week: Re-open EU toont de coronaregels voor elk EU-land

App van de week: Re-open EU toont de coronaregels voor elk EU-land

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, gaf in december het startsein voor de vaccinaties in de Europese Unie die de uitweg moeten vormen uit de coronacrisis. Langzamerhand begint Europa te versoepelen. Hoe de versoepelingen eruitzien, verschilt per land. Re-open EU biedt per land een handig overzicht van alle geldende maatregelen.

Re-open EU

Iedereen is het met elkaar eens dat het fijn zou zijn om zo snel als mogelijk naar het oude normaal te gaan. Op korte termijn wordt er steeds meer mogelijk, en het lijkt er zelfs op dat er deze zomer weer mogelijkheden zijn om vrij op vakantie te gaan binnen de Europese Unie. Landen werken daarvoor aan een coronapaspoort waarin wordt vastgelegd of je bent gevaccineerd, je bent getest op corona, of dat je eens corona hebt opgelopen. Toch kunnen landen ervoor kiezen om reizigers te weren uit specifieke regio's, of gelden naast het kunnen tonen van het coronapaspoort extra regels, zoals het verplicht in quarantaine gaan na aankomst.

App van de week: Re-open EU toont de coronaregels voor elk EU-land

Zulke regels kun je handmatig opzoeken, maar dat levert een hoop extra werk op. Vandaar dat de EU een app heeft ontwikkeld die de zorgen van reizigers binnen de EU moet wegnemen: Re-open EU. Zoals de naam aangeeft, is de app ontwikkeld om Europa open te stellen voor reizigers, die binnen de app alle maatregelen kunnen vinden voor het land waar ze naartoe op reis willen gaan.

Kan ik weer op reis?

Re-open EU is per land opgedeeld in vier tabbladen, te beginnen bij een tabblad waarop informatie te vinden is over de besmettingsgevallen in het land waar je naartoe op reis gaat. Ook vind je in dit tabblad een link naar de instantie die verantwoordelijk is voor het bijhouden van coronagevallen, zoals het RIVM in Nederland, met daarnaast een weergave van het aantal gezette vaccinaties. Kijk bij het aantal besmettingen het liefst ook naar de regio waar jij naartoe zou willen reizen. Spanje is bijvoorbeeld opgedeeld in meerdere provincies, waarbij het aantal besmettingen in Madrid hoger kan uitvallen dan het aantal besmettingen in bijvoorbeeld Andalusië of Catalonië.

App van de week: Re-open EU toont de coronaregels voor elk EU-land

Besmettingscijfers an sich weergeven echter niet de situatie in een land waar je naartoe zou willen reizen. Met het tweede tabblad van de app wordt het duidelijk wat er wel of niet mogelijk is in een land. Zijn niet-essentiële winkels bijvoorbeeld geopend en is het openbaar vervoer wel beschikbaar voor niet-essentieel gebruik. Niet te vergeten is ook of horeca geopend is en of je bijvoorbeeld het strand mag bezoeken. Verder kun je binnen het tweede tabblad van de app, indien van toepassing, informatie vinden over de gebruikte corona-app in het land.

Voordat je kan genieten van de horeca in het buitenland of een dag op het strand kan liggen in het zonnetje, moet er voor reizen naar bepaalde landen eerst een coronatest worden afgenomen. Het staat landen daarnaast, tot de komst van het coronapaspoort, vrij om een quarantaineverplichting op te leggen. Welke maatregelen een land stelt om toegang te krijgen, is te vinden in het vierde tabblad onder de noemer reizen. Hier vind je ook informatie over het 'aanmelden van je reis' voor aankomst. Bij landen als Griekenland moeten zulke aanmeldingen zelfs minimaal 24 uur op voorhand worden aangeleverd.

App van de week: Re-open EU toont de coronaregels voor elk EU-land

Europese reiswijzer

Per land wordt er gelinkt naar de meest recente informatie. Zo plaatst Spanje regelmatig een nieuwe lijst met daarop de landen die een hoog risico vormen. Reizigers uit die EU-landen zullen voorafgaand aan hun reis een PCR-test moeten afnemen en een negatief resultaat moeten terugkrijgen. Hoewel de app wordt ontwikkeld door de Europese Unie en de informatie daardoor up-to-date lijkt, kan het handig zijn om soms de gelinkte websites te bezoeken om meer informatie te achterhalen.

Gerelateerde artikelen

Het lijkt in ieder geval een mooie zomer te worden met meer mogelijkheden om op reis te gaan. Ga jij Re-open EU downloaden om te bekijken waar je op reis gaat, of weet je intussen al of je op reis gaat deze zomer? Laat het weten in de reacties onderaan het artikel.

Re-open

Re-open

De EU heeft een app ontwikkeld die de zorgen van reizigers binnen de EU moet wegnemen: Re-open EU. Zoals de naam aangeeft, kunnen reizigers binnen de app alle maatre ..

Themaweek op Androidworld

Dit artikel is onderdeel van de themaweek over vakantie op Androidworld. Heb jij een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens deze themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op Facebook, Instagram of Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep of deze Signal-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan ook!

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk