App van de week: ProtonVPN is de veiligste gratis VPN op Android

App van de week: ProtonVPN is de veiligste gratis VPN op Android

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Doorzoek de Play Store maar eens op VPN: het eerste dat opvalt is het immense aanbod van gratis VPN-functionaliteiten. Vaak is het onzeker hoe deze partijen omspringen met de data die je via hun servers verstuurd. ProtonVPN van Proton Technologies is een app die het concept van een gratis VPN-app overneemt, zonder de bijbehorende privacybezwaren.

ProtonVPN

Slechts een handvol partijen bieden gratis VPN-apps aan die te vertrouwen zijn met je data. Eerder werd in deze rubriek de 1.1.1.1 VPN-app van het Amerikaanse Cloudflare besproken, een app die je gratis VPN-diensten biedt met de vertrouwde stempel van Cloudflare. ProtonVPN is de tweede VPN-app waaraan gegevens met gerust hart toevertrouwd kunnen worden. Het bedrijf achter de app is het in Europa gevestigde Proton Technologies; een bedrijf dat onder andere subsidie ontvangt uit het Europese Horizon-programma.

Gerelateerde artikelen

Hoewel het bedrijf in tegenstelling tot 1.1.1.1 wel meerdere abonnementen biedt, is ProtonVPN in de basis gratis te gebruiken. Bij het gratis abonnement krijg je van ProtonVPN de mogelijkheid om één apparaat per account te verbinden en kan je met servers in drie landen verbinden. Snelheden van het gratis abonnement zijn volgens Proton ‘gemiddeld’. Betaalde abonnementen bieden een hogere snelheid, dat staat in de abonnementsbeschrijvingen. Het goedkoopste abonnement kost jaarlijks 48 euro.

App van de week: ProtonVPN is de veiligste gratis VPN op Android

ProtonVPN is beschikbaar op verschillende platformen, van Android en iOS tot Windows, Linux, Mac OS en de dienst kan zelfs op sommige routers draaien. Let wel, dat verschilt per router. Mocht je uit willen zoeken of jouw router ook werkt met ProtonVPN, dan kun je op deze supportpagina terecht.

Waarom een VPN?

Opvallend is dat steeds meer mensen gebruikmaken van VPN-apps, wat de wildgroei aan zulke gratis VPN-apps ook kan verklaren. Het voornaamste gebruiksdoel van VPN-diensten verschoof de voorbije jaren van het beveiligen van je gegevens, naar het toegankelijk maken van streamingsdiensten die in je eigen land niet beschikbaar zijn, of het ‘toegankelijk’ maken van specifieke content die normaliter niet in Nederland – of op vakantie in het buitenland – gekeken kan worden. Volgens Proton kan men met het gratis ProtonVPN-abonnement geen streamingsdiensten uit het buitenland binnenhalen. Dit werkt wel met het abonnement van 48 euro per jaar (of 4 euro per maand).

App van de week: ProtonVPN is de veiligste gratis VPN op Android

Databeveiliging blijft voor ProtonVPN een belangrijk doel. Mocht je vaak gebruikmaken van een onbeveiligd wifi-netwerk, dan is het beveiligen van je gegevens ontzettend belangrijk. Daarnaast kunnen partijen die je bezoekt door een VPN niet bijhouden wie je bent. Telkens als je ProtonVPN gebruikt, en dat geldt ook voor andere VPN-apps, krijg je namelijk een ander IP-adres. Met cookies kan men nog wel bijhouden welke websites je hebt bezocht, maar ze missen het volledige plaatje.

Gerelateerde artikelen

Handige Android-app

ProtonVPN biedt een handige app aan die je makkelijk met een VPN-locatie laat verbinden. Als je de app voor het eerst gebruikt, krijg je zeven dagen lang toegang tot alle locaties. Daarna ben je aan de drie gratis landen verbonden. Het verbinden slaagt meestal binnen een halve minuut en tijdens mijn testen en ook bij normaal gebruik heb ik geen onderbrekingen ervaren. Soms kan het wel verstandig zijn om van VPN-server te wisselen – vooral de gratis servers zijn relatief vaak volzet, maar een korte zoektocht levert in de meeste gevallen al snel een rustiger plekje op. Aan de hand van de kleur van het bolletje kun je de drukte inschatten (groen is rustig, oranje is middelmatig en rood is heel druk).

App van de week: ProtonVPN is de veiligste gratis VPN op Android

Vergeet bij het inschakelen van de VPN-verbinding niet om de kill-switch in te schakelen, mocht je hem nodig hebben. Met de switch word je internetverbinding uitgeschakeld als de VPN-verbinding wegvalt. Hoewel dat in situaties waarbij je met gevoelige data werkt een must is, is het aan te raden om dat bij regulier gebruik uit te laten. ProtonVPN biedt verder relatief weinig instellingen en is een fijne ‘set-it and forget it-app’. Oftewel: je schakelt het eenmaal in en hoeft daarna weinig aan te passen.

Gerelateerde artikelen

ProtonVPN downloaden

ProtonVPN is voor Android beschikbaar in de Google Play Store, of als APK-bestand via de website van Proton. Apple-gebruikers kunnen terecht in de Apple App Store voor iOS en iPad OS. Ga jij de gratis VPN-app uitproberen? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk