App van de week: maak je Android-telefoon slim(mer) met Cometin

App van de week: maak je Android-telefoon slim(mer) met Cometin

Niet alles op je Android-telefoon zal goed bevallen. Soms is dit op te lossen met een app uit de Play Store, maar vaker zal je ermee moeten leren leven. Cometin haalt je uit deze situatie, en zorgt er met slimme modules voor dat de Android-ervaring precies zo kan zijn als je zelf wenst. Hoe? Dat lees je in de app van de week.

Cometin

Na weer een kwartiertje te hebben rondgestruind door de Google Play Store, vond ik een app die in mijn tijd bij Androidworld nog nooit op mijn radar was gekomen: Cometin. Cometin een app waarin verschillende modules gevonden kunnen worden – 13 in totaal – om je telefoon naar eigen wens te personaliseren. “Cometin is een gratis, groeiende verzameling tweaks en trucs om de productiviteit te optimaliseren en de Android-ervaring te verbeteren”, zoals de ontwikkelaar van Cometin het zelf omschrijft.

Daarbij gaat het om tweaks in de Android-software die het gebruik van je telefoon nog ‘makkelijker’ maken. Zo is er bijvoorbeeld een module waarmee je een werkprofiel op kunt zetten in Android, dit kan normaliter alleen worden gedaan door de IT-beheerder. Met dit ‘werkprofiel’ kan je vervolgens werkapps installeren, of een tweede instantie van bijvoorbeeld WhatsApp draaien. Andere modules helpen bij het verlagen van de helderheid (Helderheid verlagen), het synchroniseren van notificaties naar je computer (Cometin Sync) en om de Niet Storen-modus in te schakelen (Flip voor shhh).

App van de week: maak je Android-telefoon slim(mer) met Cometin

Cometin installeren is zo gemakkelijk als het brengen van een bezoekje aan de Google Play Store en vervolgens in de appwinkel de applicatie op te zoeken en hem te installeren. Na het installeren hoef je geen account aan te maken – dat is niet mogelijk in de app – en je hoeft ook geen andere data op te geven. Heb je Cometin eerder geïnstalleerd gehad en heb je er nog een back-up van, dan kan het bestand via de instellingen worden ingevoerd in de app.

Selecteer de modules

Zodra deze app is geïnstalleerd, kun je de modules downloaden. Hiervoor gebruikt Cometin Dynamic Modules, een systeem van Google om losse onderdelen van een app naderhand te installeren. In het Blader-tabblad van Cometin vind je de 13 verschillende modules, waaronder de vier modules die wij in de tweede paragraaf hebben benoemd. Door op Installeren te klikken, haalt Cometin de modules op uit de Play Store en worden ze geïnstalleerd op je telefoon.

Cometin vereist echter meer dan alleen het installeren van de modules – het heeft namelijk toegang nodig tot verschillende systeemmachtigingen. Door op de module te klikken en hem in te schakelen, zal automatisch een melding verschijnen om de machtiging toe te staan. Sommige modules vallen in dezelfde categorie als andere modules, en vereisten daarmee niet opnieuw akkoord. Naast dat je de app systeemmachtigingen af dient te geven, kunnen er nog andere instellingen worden gewijzigd.

App van de week: maak je Android-telefoon slim(mer) met Cometin

Schakel je bijvoorbeeld de module in voor betere oriëntatie, dan kun je per app een stand instellen; bijvoorbeeld portret voor Facebook en liggend voor YouTube of apps als KIJK en RTL XL. Wat je met deze module daarnaast kan regelen, is dat applicaties ‘geforceerd’ worden om te roteren. Sommige apps draaien slechts één kant op, wat met Cometin verholpen kan worden.

Cometin Cloud-functies

Het blijft uiteraard niet bij een module om je rotatie te wijzigen, een werkprofiel aan te maken of de werking van de knoppen op je telefoon te wijzigen. Cometin heeft namelijk ook een Cloud-functie in zijn ecosysteem ingebouwd waarmee je notificaties, URL's en notities kunt delen tussen je telefoon en je computer. Daarvoor maakt het gebruik van zijn eigen Cometin Cloud-dienst. Voor deze functie is het wel vereist om Cometin Desktop te installeren.

Daarmee concurreert Cometin ook met Microsofts Jouw Telefoon-app, maar om het een één-op-één concurrent te noemen, zou oneerlijk zijn gezien alle extra gemakken die Cometin biedt op de andere vlakken. Over Cometin Cloud, die gekoppeld is aan de Sync-module, ben ik erg tevreden. Binnen een paar minuten was het instellen gereed en alles werkte zonder problemen. Let wel, dit is getest op de ROG Phone 5 met Android 11. Hoe goed dit werkt op Android 10 of lager durf ik niet te zeggen.

Cometin installeren

Cometin is in principe gratis te gebruiken, tenzij je meer dan vijf modules installeert. Cometin vraagt hiervoor éénmalig 2,39 euro – je zit dus niet vast aan een ‘lopend abonnement’ als je meer modules in wilt zetten. Sommige functies, zoals geavanceerde Cometin Cloud-functionaliteiten, zijn duurder, maar ook daarvoor geldt dat het eenmalig 7,49 euro kost om de functies te ontgrendelen. Daarmee blijft de app betaalbaar, zelfs als je niet zonder de extra functies zou kunnen leven.

App van de week: maak je Android-telefoon slim(mer) met Cometin

Cometin bevat zoals eerder gezegd 13 modules, waarvan een handvol is getest op de redactie. Er zal altijd nog wat te ontdekken blijven. Mocht je jouw Android-toestel nog verder willen personaliseren, dan mag Cometin eigenlijk niet missen. Kleine problemen in het Android-ecosysteem worden via de app namelijk gemakkelijk opgelost. Wat is jouw favoriete Cometin-module? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Cometin
De nieuwe app Cometin bevat een hele verzameling tools waarmee je je Android-telefoon helemaal naar wens kunt aanpassen. ..

Meer info

Lees meer over:
App van de week Cometin

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Lees meer