App van de Week: Kan Mastodon het nieuwe Twitter zijn?

App van de Week: Kan Mastodon het nieuwe Twitter zijn?

Je kunt het niet gemist hebben: Elon Musk neemt sociaal netwerk Twitter over. Sommige mensen zijn bang dat het te politiek rechts wordt, anderen vrezen het idee dat iedereen geverifieerd moet worden. Behoor je tot een van die groepen en wil je een ander sociaal netwerk proberen, of wil je gewoon eens iets nieuws? Mastodon is deze week App van de Week.

Mastodon

Mastodon lijkt qua uiterlijk veel op Twitter, maar qua innerlijk niet bepaald. Het heeft namelijk als grote unieke eigenschap dat het niet op je data uit is. Andere social media werken wel zo: jij geeft je data op en in ruil daarvoor kun jij die netwerken gebruiken. Mastodon werkt anders, maar is daardoor ook wat minder toegankelijk. Je kunt er wel makkelijk op terecht komen en een account aanmaken, maar helemaal begrijpen hoe het werkt is een tweede.

Mastodon is namelijk een gedecentraliseerd sociaal netwerk waarop je als het ware inlogt op servers. Het is dus niet één rechttoe-rechtaan oplossing. Toch heeft het vele miljoenen gebruikers. Het is aan te raden om op joinmastodon.org een kijkje te nemen voor iets meer context bij het gebruik ervan en bij welke community je je het beste kunt aansluiten. Mastodon.online is bijvoorbeeld een server die je voor het eerste gebruik kunt kiezen. Je kunt altijd switchen.

Een Twitter-alternatief

Verder is het uiteindelijk toch veel zoals Twitter: je kunt mensen volgen, berichten plaatsen en alle kleine foefjes gebruiken die je kent van de blauwe vogel: een post tot je favoriet uitroepen, posts ‘retweeten’, enzovoort. Verder is het alles vrij eenvoudig: je ziet de posts van mensen die je volgt, je kunt zelf dingen posten, enzovoort. Via bijvoorbeeld de map kun je vervolgens zien wie er allemaal op die ‘server’ actief zijn en nieuwe mensen vinden om te volgen.

Als je goed zoekt welke servers er bij jou passen, dan kan Mastodon zeker een grote meerwaarde voor je zijn, helemaal als je privacy hoog in het vaandel hebt. Kan het Twitter inhalen, zeker nu het op zijn grondvesten schudt door ene meneer Musk? Waarschijnlijk niet. Twitter is inmiddels zo de gevestigde orde geworden, mensen willen helemaal niet opnieuw beginnen als ze al iets hebben waar al hun volgers, oude berichtjes en foto’s te zien zijn. Maar één ding is zeker: het gaat veel nieuwe volgers krijgen door alle gebeurtenissen en gedoe rondom Twitter.

App van de Week: Kan Mastodon het nieuwe Twitter zijn?
Mastodon
Mastodon is een gedecentraliseerd sociaal netwerk waarop je als het ware inlogt op servers. Het is dus niet één rechttoe-rechtaan oplossing. Toch heeft het vele mi ..

Meer info

App van de Week

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zondag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Heb jij Mastodon al geprobeerd? Laat in de reacties onder dit artikel weten wat je er wel en niet tof aan vindt.

Lees meer over:
App van de week Mastodon

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties