App van de Week: is Sky Tonight de poolster onder de astronomie-apps?

App van de Week: is Sky Tonight de poolster onder de astronomie-apps?

Sky Tonight klinkt als een avondshow van een televisiezender, maar dat is deze app zeker niet. In onze App van de Week draait volledig om de lucht. Vannacht. Je kunt hierin namelijk alles te weten komen over de sterren, wat ze moeten voorstellen, hoe de maanstand is en of je nog een meteorietenregen kunt spotten.

Sky Tonight

Schrik niet als je Sky Tonight downloadt, want het is wel nogal een intense belevenis als je nieuw bent in de wereld van astronomie. Zo kun je niet alleen zien naar welke sterrenbeelden je kijkt, maar krijg je er ook heel veel informatie over. Er is precies te lezen wat er die avond allemaal in de lucht gebeurt en zelfs welke planeten er zoal zichtbaar zijn. Dat kan allemaal enorm specifiek, op het gebied van sterren en planeten: met het blote oog, met een telescoop: er zijn enorm veel mogelijkheden. Sterker nog: je kunt dat ook voor over drie dagen of over een week bekijken.

Toch kun je de app het beste voor diezelfde avond gebruiken, want er zitten AR-mogelijkheden in. Via augmented reality kun je met de camera van je smartphone ‘rondkijken’ en alvast sterrenbeelden zien. Maak je een foto, dan kun je er nog allerlei uitleg bij vinden en er later nog op naslaan. Ontzettend cool. Deze app zorgt er absoluut voor dat je je weer een klein, nietig mensje voelt in een ruimte waarvan we geen idee hebben hoe groot hij nou echt is. En waarbij ook de James Webb-ruimtetelescoop er alles aan om dat nog eens extra te benadrukken.

App van de Week: is Sky Tonight de poolster onder de astronomie-apps?

Heel veel informatie

Sky Tonight is een app die nogal op je afkomt: er is veel informatie, er zijn veel opties en er is niet per se een duidelijke leidraad van hoe de app in elkaar zit. Hierdoor voel je je in eerste instantie misschien wat verloren. Helemaal als er op bepaalde plekken in de app ook ineens een soort muziekje te horen is (wat enigszins klinkt zoals die walvissenmuziek die je vroeger in De Tuinen kon luisteren). Het is allemaal wat veel, maar je vindt er op een bepaald moment je weg in. Bovendien zal de een meer geïnteresseerd zijn in hoe sterrenbeeld de stier staat, terwijl de ander liever alles leert over de maanstanden of waar welke planeet zich bevindt.

Een kleine uitleg dan, om je even wat op weg te helpen met de AR-functie. Binnen de AR-modus kun je met de kompastoets rechtsonder wisselen tussen augmented reality en een zwarte achtergrond. Je kunt op de kaart inzoomen op een object dat je interesseert en daarna krijg je door te tikken informatie. Het is vooral aan te raden om de AR-functie te gebruiken als je naar de sterren gericht bent, want dan zie je direct hoe precies de app is. Je kunt hem ook met een dak boven je hoofd inzetten, maar dat is toch net even wat minder magisch.

Andere handige dingen om te weten over deze app dat is onder andere het vergrootglas. Dat is niet alleen een zoekfunctie, maar biedt ook informatie over recente astronomische fenomenen, zoals de meest recente meteorenregens en conjuncties. Tik op zo’n object en je krijgt meer informatie. Verder zeggen dat oogje, de verrekijker en de telescoop puur iets over het detail of de verte die te zien is, dus hiermee kun je waarschijnlijk iets sneller chocola maken van deze sterren-app.

Ster in de Play Store

Het is makkelijk om Sky Tonight weg te schuiven en te denken: te moeilijk, te veel, maar dan doe je de app tekort. Hij ziet er prachtig uit, zit goed in elkaar en mag absoluut een van de beste astronomie-apps worden genoemd. Er is wel één reden om hem opzij te schuiven, want hij kost je wel geld als je er goed gebruik van wil maken. Nu is 1,09 euro per maand maar een peulenschil en is de app ook gratis te gebruiken, maar toch is het wel de moeite waard om dat kleine bedrag te betalen. Dan zijn er geen functionaliteiten weggevaagd en kun je volop gebruikmaken van de vele mogelijkheden die Sky Tonight te bieden heeft. Nogmaals, deze sterrenapp is een ster in de Play Store, dus aan Sky Tonight zal je je niet snel een buil vallen, als je tenminste interesse hebt in al wat er boven je hoof gebeurt.

App van de Week

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zaterdag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Sky Tonight: Sterren Herkennen
Schrik niet als je Sky Tonight downloadt, want het is wel nogal een intense belevenis als je nieuw bent in de wereld van astronomie. Zo kun je niet alleen zien naar ..

Meer info

Gebruik jij een bepaalde app om een beetje beter te begrijpen wat er zoal buiten onze dampkring gebeurt? We lezen graag jouw sterren-apptip in de de reacties.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties