App van de Week: Daylio helpt je gemotiveerd te blijven

App van de Week: Daylio helpt je gemotiveerd te blijven

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Net even wat minder snoepen, iets meer slapen, iets meer tijd met je familie doorbrengen: het leven vraagt veel van ons en het is makkelijk om constant met werk bezig te zijn. Deze week in de App van de Week bespreken we Daylio: een app die het over een andere boeg gooit.

Daylio

Als we het hebben over apps die je psychisch kunnen helpen, dan denk je misschien meteen dat je een met de DSM gediagnosticeerde stoornis moet hebben. Zeker niet: Daylio is ook geen app die enorm belerend is of alleen maar wil dat je smilies invoert. Het is een app waarmee je op basis van allerlei dingen die je waarschijnlijk belangrijk vindt elke dag kunt aangeven hoe je je erover voelt. Het wil je helpen om een goede balans te creëren in je leven, zodat je niet alleen maar met je hoofd in die laptop zit, maar ook het gevoel hebt dat je die dag waardevolle tijd hebt gespendeerd en aandacht hebt gehad voor je gezin of je vrienden.

Je kunt bijvoorbeeld specifiek aangeven of je hebt gefeest die dag en of je hebt gelezen. Op die manier breng je goed in kaart of je tijd hebt besteed aan je hobby’s, gezin of je slaap. Heb je nu alweer eten laten thuisbezorgen, of heb je zelf gekookt? Het draait uiteindelijk allemaal om aandacht en prioriteit. Door iets vaker te kiezen voor jezelf, zal je merken dat dat half uurtje dat je minder werkt echt niet zoveel uitmaakt. Tenminste: niet voor je werk, zelf zul je er juist veel meer uithalen, uit dat half uurtje dat je even niet werkt.

Een betere balans

De schrijver van dit artikel is een notoire overwerker (al noemt ze het zelf gewoon harde werker). Zo iemand waarvan de douane op Schiphol vraagt waarom ze haar laptop meeneemt terwijl ze duidelijk lekker op vakantie naar de zon gaat. Die app is voor iemand als ik dan ook fantastisch: niet zozeer omdat het zo belangrijk is om het bij te houden voor het bijhouden, maar omdat het belangrijk is om af en toe stil te staan bij wat je wél doet en waar je wél voor kiest. Soms helpt het je ook wat meer voor jezelf te kiezen: iets wat veel mensen moeilijk vinden, zeker mensen die bijvoorbeeld een gezin draaiende ‘moeten’ houden.

Je kiest overigens zelf in welke categorieën jij je bezigheden wil bijhouden. Je kunt ze heel fanatiek allemaal aanzetten, maar het is beter om klein te beginnen. Er kan altijd meer bij. Op die manier houd je het behapbaar voor jezelf. Je kunt niet verwachten dat je van de ene op de andere dag een compleet ander mens wordt, maar je kunt juist met deze app er wel aan werken dat je stukje bij beetje een beter mens wordt. Denk bijvoorbeeld aan afvallen.

App van de Week: Daylio helpt je gemotiveerd te blijven

Doelgericht

Misschien start je eerst met alleen niet snoepen, ga je vervolgens ook stoppen met fastfood, start je met zelf koken, gezonder eten en ga je uiteindelijk ook sporten en voldoende water drinken. Dit is geen app om in bij te houden hoeveel kilo je kwijt bent of wanneer: dat zou haaks staan op waar Daylio voor bedoeld is. Het is de bedoeling om dingen op jouw tempo te doen en je vooral geen schuldgevoel aan te praten als je een keer wel die bruine fruitschaal vol Lindt-ballen opeet.

Deze app is echter niet gratis: na een gratis proefperiode betaal je er een paar euro per maand voor, dus je moet wel zorgen dat je er ook daadwerkelijk gebruik van maakt. Anders krijg je problemen op weer een andere balans. Grapje natuurlijk, maar het is wel een app die je lekker fanatiek moet gaan gebruiken om er alles uit te halen wat erin zit.

De eenvoud van het doel van de app is fantastisch, zeker gecombineerd met de veelheid aan opties die je kunt bijhouden. Hopelijk lukt het jou ook om mede dankzij Daylio meer balans te vinden in je dagen. En vooral: in je hoofd. Succes!

Gerelateerde artikelen

App van de Week

Je vindt elke maandag op Androidworld een Beste apps van de week en elke zaterdag bespreken we een app in onze rubriek App van de week. Ben je op zoek naar leuke apps, dan ben je dus aan het goede adres op Androidworld. Doorzoek onze grote database aan apps via de links hieronder.

Daylio - Dagboek, Stemmingen

Daylio - Dagboek, Stemmingen

Daylio is een manier waarmee je niet zozeer je taken en nieuw gedrag in bijhoudt, maar wel je leven in het algemeen. ..

Niks mis mee, met jezelf aan de slag gaan. Gebruik jij een app als Daylio? Waarom wel of niet? Laat het nu achter in de reacties bij dit artikel.

0 reacties

Apps

Dit vind je misschien ook leuk