App van de week: bescherm je privacy met deze app op je telefoon

App van de week: bescherm je privacy met deze app op je telefoon

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Privacy kan soms belemmeringen opleveren in het dagelijkse gebruik van je telefoon, iets dat ook het geval is met app-machtigingen. Zelfs na de verbeteringen in Android 11, moet je nog altijd kiezen uit een vaste selectie van toestemmingen. Bouncer lost dit op door opties aan te bieden voor het personaliseren van de machtigingen.

Bouncer

Vanaf Android 11 kun je bij het geven van app-machtigingen, zoals voor je locatie of bestanden, uit vijf opties kiezen, namelijk: “Tijdens het gebruik van de app”, “Alleen deze keer”, “Altijd Toestaan”, “Altijd vragen” of “Weigeren”. Hoewel de fijnmazigheid van de toestemmingen verbeterd is, blijft het onmogelijk om bijvoorbeeld aan te duiden dat de toestemming moet werken voor minstens 1 uur. Voor telefoons die nog niet op Android 11 draaien, zijn er meer beperkingen: voor hen is het niet mogelijk om zo'n fijnmazige selectie te maken.

App van de week: bescherm je privacy met deze app op je telefoon

Of je nu Android 10 of Android 11 draait, Bouncer kan altijd van pas komen. Bouncer is gelukkig ook erg gemakkelijk in gebruik: na het installeren van de app uit de Play Store hoef je enkel toestemming te geven voor toegankelijkheidsfuncties. Bouncer vraagt geen andere machtigingen en vereist ook geen andere gegevens om te werken. Volgens de ontwikkelaar kan de app geen verbinding maken met het internet, en daarmee is het dus onmogelijk om gegevens – indien het die al zou verzamelen – naar de servers van de ontwikkelaar te sturen.

Machtigingen afwenden

Nadat de app is ingesteld, hoef je de applicatie in principe niet meer aan te raken. Zodra er in apps gevraagd wordt om toestemming voor bijvoorbeeld je locatie, zal het reguliere scherm waarmee je machtigingen af kan geven tevoorschijn komen. Pas zodra je toestemming hebt verleend, komt de belangrijkste functie van Bouncer tevoorschijn. In een notificatie zal gevraagd worden of je de machtiging na het sluiten van de app nog zou willen toestaan, of dat toegang ertoe voor de specifieke app ontzegd moet worden.

Gerelateerde artikelen

Een derde optie die je krijgt is de mogelijkheid om het einde van de machtigingsperiode te plannen. Ga je bijvoorbeeld één uur lang reizen en wil je dat een app enkel gedurende die tijd toegang heeft tot jouw locatie? Dan kun je via Bouncer aangeven dat de toestemming pas na die tijd ingetrokken dient te worden.

App van de week: bescherm je privacy met deze app op je telefoon

Op deze manier kan voorkomen worden dat sluimerapplicaties, de apps die je slechts enkele keren per jaar gebruikt, maandenlang toegang houden tot privacygevoelige machtigingen. In Android 11 worden machtigingen na enkele maanden ingetrokken, maar tot die tijd houden apps wel hun toegang tot de gegeven machtiging – in Android 10 vindt zo'n machtiging-reset niet plaats. Afhankelijk van om welke machtiging het gaat, kunnen applicaties in de tussentijd dus ongemerkt data blijven vergaren.

Bouncer installeren

Bouncer kost momenteel eenmalig 1,99 euro in de Google Play Store. Ben jij van plan om de app uit te proberen, of vind jij dat de app te weinig functies biedt voor zijn prijs? Laat het ons zeker weten in de reacties onderaan het artikel.

Bouncer - Temporary App Permissions

Bouncer - Temporary App Permissions

Met de Android-app Bouncer kan je tijdelijk machtigingen voor toepassingen verlenen. Zodra een toestemming is verleend, verwijdert Bouncer automatisch die ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk