App van de week 51: Bubble UPnP, streamen naar alles

App van de week 51: Bubble UPnP, streamen naar alles

Wessel van Waas

door Wessel van Waas

Laatst geüpdatet

Wat is UPnP

Vorig jaar werd ik aangesproken door een persoon met een idee. Hij wilde een audiospeler maken met UPnP. Na wat gesprekken is daar een leuk project uitgekomen waar ik met mijn collega's nu heel hard aan werk. Ik had voordat ik hier aan begon al een NAS en XBOX en meerdere telefoons. Ik kende UPnP van de stickers op de doosjes van elk niet-Sony-product en DLNA op de stickers van de meeste Sony-producten.

Na enig onderzoek bleek UPnP en DLNA nagenoeg het zelfde te zijn, maar bleek DLNA de iets verder gedocumenteerde versie van Sony (met enorm hoge licentie-kosten).

Maar wat is UPnP nou? UPnP is een afkorting voor Universal Plug n Play-protocol. Dit systeem laat de ondersteunde apparaten in je netwerk zien en als de apparaten verder voorzien zijn van de juiste software, kunnen die apparaten naargelang hun functie werken als afstandsbediening, mediabron (server) of mediaspeler (renderer).

Bubble UPnP

Om te laten inzien hoe bijzonder BubbleUPnP is, is het leuk om te weten dat Bubble UPnP zowel als server, afstandsbediening en als renderer kan werken. Een NAS is normaliter een server al je muziek en video's staan daar op en je kan ze op een ander apparaat afspelen. Je XBOX werkt als een renderer maar bijvoorbeeld ook je Playstation, je luxe stereo en in geval van het product waar ik aan werk, de Rocki. Het control point zit in de meeste UPnP apps wel goed je kiest in een bibliotheek de juiste video je klikt dat hij het moet afspelen op bijvoorbeeld je Playstation en in luttele seconden start de video die je zojuist op je telefoon hebt uitgezocht op het grote scherm.

Andersom gebruikte ik mijn oude Galaxy Nexus om met mijn Nexus 5 muziek mijn stereo in te sturen. Nu gebruik ik daar een prototype van de Rocki voor en het leuke aan UPnP is dat alles gewoon vrolijk met elkaar samen werkt. Als ik de TV al heb uitgezet en toch nog even snel wil kijken naar een van de Nederland van Boven-uncut video's die vorig jaar vrijgegeven zijn, dan klik ik naar mijn NAS en start ik in enkele seconden op een mediaspeler naar keuze (in mijn telefoon) de video op. Je begrijpt het al: op mijn 16GB Nexus 5 staan geen video's of muziek meer voorgeladen. Buiten heb ik Spotify en Netflix en in huis heb ik Bubble UPnP en mijn NAS.

Een gemiddelde middag programmeren achter mijn PC wordt al lang niet meer gecombineerd met Spotify uit de slechte speakers van mijn laptop. Mijn telefoon is mijn control point om uit sources als NAS, Dropbox en nu zelfs Google Music als het werkt te kunnen streamen over mijn stereo waar een UPnP-ontvanger aan hangt.

Buiten deze vette features stuitte ik deze week nog op iets mooiers. Toen ik op mijn telefoon op een Franse nieuwssite een video tegenkwam vroeg mijn telefoon of ik deze wilde afspelen met MXPlayer, Standaard videospeler of Bubble UPnP tot mijn grote verbazing heb ik 3 seconden later de video van een kok die gered werd uit een gezonken schip op groot formaat op de beamer gekeken.

Screenshots

Conclusie

Door de veelzijdigheid van deze app kan ik stellen dat hij moeilijk op iets af te kraken is. Natuurlijk zijn er altijd kleine dingetjes waarvan je denkt: kan dit nu niet beter? Het enige verbeterpuntje dat ik zou kunnen verzinnen is dat ze de nieuwe UPnP 3.0 shared playlist-feature in zouden bouwen, maar zoals de ontwikkeling van de app loopt, verwacht ik dat dat er zomaar ineens in zou kunnen zitten.

Als je van alle features gebruik wil maken, lukt dat heel goed zonder aankoop van de licentie. Alleen als je een ander toestel als renderer wil gebruiken, dan is het de moeite om de licentie van €3,49 aan te kopen. In de gratis versie blijft de renderer anders maar een half uur draaien en elke keer er naartoe lopen om te activeren, maakt het gebruik toch minder handig.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk