Android Instant Apps: apps gebruiken zonder installatie

Android Instant Apps: apps gebruiken zonder installatie

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Zonder installatie, huh?

De aankondiging van Android Instant Apps kwam op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Met Instant Apps wordt het voor gebruikers eenvoudig content in een app te openen zonder deze daadwerkelijk te installeren. Wanneer je bijvoorbeeld een leuk recept bij een recepten-app tegenkomt in de zoekresultaten, kun je dit recept bekijken met één 'klik'.

Google geeft ook aan dat Instant Apps ideaal zijn voor winkel-apps. Wanneer je op zoek bent naar een niet-alledaags product, zoals een nieuwe camera, heb je vermoedelijk niet de apps van camera-webshops geïnstalleerd staan. Wanneer je dan een zoekresultaat tegenkomt van een interessante camera in een shop die een app heeft, kun je direct de camera in de niet-geïnstalleerde app bekijken, de camera aanschaffen en de app weer afsluiten, zonder dat deze daadwerkelijk op je smartphone te vinden is.

De voornaamste toepassing van Instant Run zal het openen van app-onderdelen vanuit zoekresultaten zijn, maar er komen nog andere interessante Instant Run-mogelijkheden. Zo denkt Google bijvoorbeeld aan het betalen bij een parkeermeter. Door gebruik te maken van NFC kan een parkeermeter een betaal-app op de smartphone laden, waarmee direct het parkeergeld betaald kan worden.

Apps worden opgedeeld

Bij Instant Apps wordt slechts een deel van de app geladen. Ontwikkelaars moeten hun apps daarvoor opdelen in verschillende modules. Een module moet dan onafhankelijk kunnen draaien van andere delen.

Volgens Google is het omzetten van apps over het algemeen minder dan een dag werk voor ontwikkelaars en kan de beschikbaarheid van Instant Run je app per direct beschikbaar maken voor een publiek van 1 miljard Google Zoeken-gebruikers.

Beschikbaarheid

Momenteel test Google de Android Instant Apps-mogelijkheid met verschillende ontwikkelaars en wil deze later dit jaar beschikbaar maken voor iedereen. Om Instant Apps te kunnen draaien op jou smartphone hoef je niet te beschikken over de nieuwste Android-versie: Instant Apps zal beschikbaar komen voor toestellen met Jelly Bean en hoger.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk