Action Blocks laat je Google Assistent-commando's als widget maken

Action Blocks laat je Google Assistent-commando's als widget maken

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Action Blocks

Gisteren was Accessibility Awareness Day en Google lanceerde daarom een reeks nieuwe toegangkelijkheidsfuncties die het telefoongebruik eenvoudiger moeten maken. De meest opvallende nieuwigheid is Action Blocks, een nieuwe app in de Google Play Store.

De bedoeling is dat ze mensen helpt om acties op hun telefoon uit te voeren, maar dan zonder tussenstappen en maar met één enkele knop. Dat maakt het voor Android-gebruikers die de werking van bepaalde functies moeilijk kunnen onthouden, makkelijker om meer met hun telefoon te doen. Al kunnen de Action Blocks in feite voor voor iedereen interessant zijn. We leggen uit hoe het werkt.

beeld van de Action Blocks

Action Blocks maken

Als je de app hebt gedownload in de Play Store en je open ze dan kan je eerst een woordje uitleg lezen. Daar krijg je te zien dat een Action Block werkt als een Google Assistent-commando dat je met één tik aan de hand van een widget op je startscherm kan uitvoeren. Tik op 'Create Action Block' om aan de slag te gaan. Je ziet vervolgens een aantal standaard Action blocks zoals: een wekker zetten, muziek spelen, bellen of een bericht verzenden. Je kan op 'More actions' tikken om meer suggesties te zien, maar wij gingen aan de slag met 'Create custom actions' waarmee we een eigen Google Assistent-commando maken.

beeld van de Action Blocks

Als je op die knop gedrukt hebt, kan je zelf een eigen opdracht voor de Google Assistent intypen, bijvoorbeeld: "Zet alle lampen aan", als je slimme lampen in je huis hebt. Druk op 'Test action' en vervolgens zie je de Google Assistent verschijnen op je telefoon, en de lampen gaan aan. Je hoort dat de Assistent die Nederlandse zin ook hardop voorleest met een Engels accent - de app is ook Engelstalig - en als je dat liever niet wil dan vink je 'Always speak action out loud' uit. Je krijgt ook de vraag of jouw opdracht het gewenste effect heeft bereik, en druk dan op 'Yes' en 'Next'.

Personaliseren en toevoegen als widget

In het volgende scherm kan je een icoontje kiezen voor de knop op je startscherm. Je kan kiezen uit een galerij met pictogrammen of je voegt een foto uit je galerij toe. Je kan daarna een naam kiezen voor Action Block en die mag verschillen met het letterlijke commando. Tik vervolgens op 'Save Action Block'. Je krijgt dan een woordje uitleg te zien over hoe je je Action Block toevoegt als widget.

Tik 'Next' en je ziet het scherm 'Manage Action Blocks'. Dat ga je vanaf nu te zien krijgen als je de app opent, en van hieruit kan je Action Blocks verwijderen of nieuwe aanmaken. Vervolgens kan je naar het startscherm terugkeren om de Action Block toe te voegen als widget, je scrollt tussen je lijst met widgets naar 'Action Blocks' en daar yik je op de widget en sleep je hem op het startscherm. Je duidt vervolgens de Action Block aan die je wil toevoegen en tot slot tik je op het blokje op je startscherm om het Google Assistent-commando te activeren.

Beschikbaarheid

Action Blocks zijn een handige manier om ouderen of mensen met een verstandelijke beperking te helpen om meer met hun telefoon te doen. Toch is de functie voor velen ook handig om eenvoudigweg met één tik Assistent-commando's uit te voeren. Je kan de app nu downloaden in de Play Store. Wat vind jij van de Action Blocks? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Action Blocks

Action Blocks

Action Blocks van Google helpt mensen om acties op hun telefoon uit te voeren, maar dan zonder tussenstappen en maar met één enkele knop. Dat maakt het ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Apps

Dit vind je misschien ook leuk